- Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

Sverige betalar somaliska soldater - kan ansluta till al-Shabaab

Sju miljoner svenska kronor går till löner för soldater som kan ansluta sig till terrororganisationen.


I Uganda utbildas just nu 2000 män och kvinnor av instruktörer från hela EU. Efter utbildningen blir soldaterna kunniga i avancerad stridsteknik och deltar förhoppningsvis på den somaliska regeringens sida i kampen för att skapa stabilitet i det svårt våldsdrabbade landet. Sverige betalar soldaternas lön under utbildningen, totalt sju miljoner kronor.

Men det handlar på många sätt om en chansning.

Det är nämligen oklart om den somaliska regeringen har råd att fortsätta betala ut lön till sina soldater efter utbildningen. Får de inte betalt är risken stor att de i stället tar värvning hos al-Shabaab, den al-Qaida-anslutna islamistiska terrororganisationen.

- Tyskarna utbildade 1000 soldater, men de försvann spårlöst på vägen tillbaka till Somalia, säger Joakim Grundel, statsvetare som följt Somalia i 18 år, till SVT.

Han menar att det finns stor risk att de 2000 män och kvinnor som nu utbildas med bland annat svenska pengar inte heller krigar på regeringens sida.

- De har en benägenhet att låta bli att betala sina egna soldater. De är mer intresserade av att roffa åt sig pengarna från de givarländer som finansierar till exempel uppbyggnaden av regeringsarmén, säger Joakim Gundel till SVT.

I kväll gör SVT:s Korrespondenterna ett reportage om soldaterna. Inför programmet skriver reportern Henrik Silver SamuelssonSVT:s hemsida:

"Säkert är att Somalia snart får 2.000 nya soldater som är välutbildade och motiverade. Men framtiden får utvisa vilken sida de väljer att strida för. "

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.