Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Islamister avrättade skolflickor

- 28/10/2010, 12:53 -
1 av 5

2 av 5

Mohamed Sheikh Nor/AP/Scanpix

3 av 5

Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

4 av 5

Mohamed Sheikh Nor/AP/Scanpix

Två unga flickor avrättades i Somalia i onsdags kväll.
5 av 5

Två unga flickor avrättades i Somalia i onsdags kväll.

AP/Scanpix

Den al-Qaidaanknutna islamistiska milisen al-Shabaab i Somalia har avrättat två tonårsflickor för spioneri.

BELEDWEYNE. För första gången har den hårdföra islamistmilisen al-Shabaab avrättat två unga kvinnor. Det bekräftar ögonvittnen och anhöriga för afrikanska nyhetsbyrån APA.

– Dessa kvinnor spionerade för fienden och greps av mujahedin (heliga krigare) i förra veckan, säger milisens regionale ledare Yusuf Ali Ugas.

Ayan Mohamed Jama, 15, och Horriyo Mumim, 16, sköts bakifrån av maskerade bödlar inför en stor folkmassa sent på onsdagen. Boende i staden tvingades titta på, uppger APA.

– De unga flickorna kedjades fast inför hundratals och genomborrades av kulor. Det var verkligen ett chockerande ögonblick, säger ögonvittnet Mohamed Farah.

Enligt Yusuf Ali Ugas, al-Shabaabs guvernör i provinsen, finns ytterligare ett stort antal kvinnliga spioner i organsiationens förvar som kommer att avrättas inom en ospecificerad framtid.

– Våra underrättelsetjänster jobbar dag som natt och vi vet att de flesta människor här är spioner för marionettregeringen och otrogna västerlänningar så vi uppmanar er att sluta med detta dåliga beteende annars kommer vi att behandla er som flickorna, sa Ugas inför folkmassan.

15-åriga Ayans moster, som av rädsla för sitt eget liv vill vara anonym, säger till Radio Mogadishu att de avrättade flickorna inte var spioner.

– Hur kan unga skolflickor vara spioner för en regering eller västländer? Det är mycket förvånande. Dessa militanta gör vad de vill och vi vet inte vad vi ska ta oss till eller vart vi ska fly, säger mostern.

Video om al-Shabaab i Somalia: