Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama torskade huset - vann senaten i USA-val

- 03/11/2010, 08:20 -
1 av 4

Wikimedia

2 av 4

Stephan Savoia/AP/Scanpix

3 av 4

Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

4 av 4

Ed Reinke/AP/Scanpix

Republikanerna vann majoritet över representanthuset, men nådde inte hela vägen fram i senaten. Går mot det sämsta valresultatet på 70 år.

WASHINGTON. De amerikanska väljarna straffade president Barack Obama och demokraterna i USA:s mellanårsval under tisdagen.

– Min förhoppning är att jag ska kunna samarbeta med republikanerna. Men uppenbart är att de kompromisser som måste göras beror på hur det ser ut på Capitol Hill - vem som bestämmer, säger Barack Obama i en radiointervju.

Republikanernas återkomst till maktens grytor har närts av väljarnas oro inför den ekonomiska utvecklingen, ilska mot Obamas sjukvårdsreform och raseriet mot den statliga utgiftskarusellen som gött konkurshotade banker på Wall Street med pengar.

Senator Harry Reid från Nevada, en av Obamas närmaste män i kongressen och gruppledare för demokraterna, lyckades dock med en hårsmån behålla sin plats i senaten, som han innehaft sedan 1986. Demokraterna lyckades också hålla sätena i delstaterna Kalifornien, Delaware, Conneciticut och West Virginia.

Senaten förblir i demokratisk kontroll, men nya bänkgrannar blir republikaner som Tea Party-rörelsens affischpojke, Rand Paul - son till tidigare presidentkandidaten, Ron Paul -  som kniper senatorplatsen för Kentucky. Allt som allt har republikanerna erövrat åtminstone sex demokratiska senatorstolar.

– Vi har kommit för att ta tillbaka vår regering. De säger att USA-senaten är den mest samtalsdemokratiska institutionen. Jag tänker be dem samtala om detta: Detta amerikanska folket är missnöjda med vad som pågår i Washington, säger Rand Paul inför jublande anhängare i Bowling Green, Kentucky.

I representanthuset vann republikanerna i så gott som landets alla hörn. Demokraterna inväntar nu det slutgiltiga resultatet, men vet redan med sig att de går mot tidernas förlust - mer än de 39 säten republikanerna behöver för att vinna majoritet.

– Det amerikanska folkets röst hördes vid valurnorna. Vi har mycket jobb att göra och det här är inte rätt tid att fira, säger republikanen John A Boehner, representanthusledamot från Ohio, som ser ut att bli ny talman.

Nästa artikel
No, you didn't