Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA-spioner hade tillgång till norska polisens register

- 06/11/2010, 16:07 -
1 av 2

Morten Holm/SCANPIX

2 av 2

Scanpix

Den amerikanska ambassadens övervakningsenhet, SKD, hade poliskällor med insyn i polisens straffregister.

OSLO. Gruppen som ägnat sig åt att bedriva spioneriverksamhet i Norge på uppdrag av USA:s ambassad kunde logga in och ta ut data från straffregistret.

I Surveillance Detection Unit, SDU, som gruppen kallas, ingick flera före detta poliser som tog hjälp av tidigare kollegor, som fortfarande jobbar inom norska polisen, uppger tidningen Aftenposten.

Enligt källor till den norska tidningen har såväl Politidirektoratet, alltså norska Rikspolisen, och norska Säpo, PST (Politiets sikkerhetstjeneste), känt till spionaget.

Nu har Oslos statsadvokat, Jørn Maurud, skrivit till norska justitieministern och bett om att få ta del av redogörelser från polisen och norska Säpo om hur man bistått den amerikanska spionverksamheten inom SDU.

– Det påstås inte bara att det skett olaglig övervakning utan detta ska ha skett med Oslo som geografisk utgångspunkt, i vår statsadvokatregion, säger Maurud till Aftenposten.

Övervakarnas lokaler låg till nyligen i en byggnad i anslutning till den amerikanska ambassaden.

Maurud säger att olaglig övervakning kan vara brottsligt på många punkter, men det är inte säkert att ärendet är skäl nog att gå vidare med en fullständig utredning.

Han kan heller inte se vilket polisdistrik som i så fall skulle få i uppdrag att utreda spionhärvan.

Nu hänger det på de redogörelser som politidirektoratet och PST ska lämna och huruvida de innehåller uppgifter som gör gällande att USA-spionerna agerat med de norska myndigheternas goda minne.

Först då kan Oslos statsadvokatämbete avgöra vilket polisdistrik som eventuellt får uppdraget.

USA:s ambassad tillbakavisar avslöjandet som "insinuationer" och "antaganden". Men säger sig vara beredda att samarbeta med norska myndigheter.

– När det gäller insinuationerna och påståendena i TV2-nyheterna i onsdags kväll står vi redo att snabbt besvara alla frågor som norska myndigheter har i detta eller andra ärenden, säger ambassadens talesperson, Tim Moore.