1 av 2
- Foto: Morten Holm/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Scanpix

USA-spioner hade tillgång till norska polisens register

Den amerikanska ambassadens övervakningsenhet, SKD, hade poliskällor med insyn i polisens straffregister.


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

OSLO. Gruppen som ägnat sig åt att bedriva spioneriverksamhet i Norge på uppdrag av USA:s ambassad kunde logga in och ta ut data från straffregistret.

I Surveillance Detection Unit, SDU, som gruppen kallas, ingick flera före detta poliser som tog hjälp av tidigare kollegor, som fortfarande jobbar inom norska polisen, uppger tidningen Aftenposten.

Enligt källor till den norska tidningen har såväl Politidirektoratet, alltså norska Rikspolisen, och norska Säpo, PST (Politiets sikkerhetstjeneste), känt till spionaget.

Nu har Oslos statsadvokat, Jørn Maurud, skrivit till norska justitieministern och bett om att få ta del av redogörelser från polisen och norska Säpo om hur man bistått den amerikanska spionverksamheten inom SDU.

– Det påstås inte bara att det skett olaglig övervakning utan detta ska ha skett med Oslo som geografisk utgångspunkt, i vår statsadvokatregion, säger Maurud till Aftenposten.

Övervakarnas lokaler låg till nyligen i en byggnad i anslutning till den amerikanska ambassaden.

Maurud säger att olaglig övervakning kan vara brottsligt på många punkter, men det är inte säkert att ärendet är skäl nog att gå vidare med en fullständig utredning.

Han kan heller inte se vilket polisdistrik som i så fall skulle få i uppdrag att utreda spionhärvan.

Nu hänger det på de redogörelser som politidirektoratet och PST ska lämna och huruvida de innehåller uppgifter som gör gällande att USA-spionerna agerat med de norska myndigheternas goda minne.

Först då kan Oslos statsadvokatämbete avgöra vilket polisdistrik som eventuellt får uppdraget.

USA:s ambassad tillbakavisar avslöjandet som "insinuationer" och "antaganden". Men säger sig vara beredda att samarbeta med norska myndigheter.

– När det gäller insinuationerna och påståendena i TV2-nyheterna i onsdags kväll står vi redo att snabbt besvara alla frågor som norska myndigheter har i detta eller andra ärenden, säger ambassadens talesperson, Tim Moore.

/
SDU
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.