1 av 5
- Foto: AP/Scanpix
2 av 5
- Foto: Abror Rizki/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Sebastian Carvallo
5 av 5
- Foto: Sebastian Carvallo

Överlevare fångade tsunamin på film

Hoppet om att rädda de återstående 303 försvunna är numera skralt efter tsunamikatastrofen som slog mot Mentwaiöarna utanför Sumatra. SE VIDEO!


Det här är en tsunami

En tsunami (av japanska ??, tsunami "hamnvåg") är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen.

I den stora tsunamikatastrofen, som slog mot Sydostasien den 26 december 2004, uppmättes jordbävningen under Indiska oceanen till 9,4 på Richterskalan.

En enorm flodvåg slog mot bland annat Thailand, Indien, Indonsien och Sri Lanka.

225 000-300 000 människor miste livet, och över fem miljoner tvingades på flykt. Många av dem blev hemlösa.

YOGYAKARTA. De senaste officiella siffrorna talar om 408 döda i tsunamikatastrofen som spolades upp på Mentawaiöarna i Indonesien.

Men myndigheterna tror att uppemot 600 kan ha dött. 303 människor är ännu försvunna.

Nästan 13 000 människor förlorade sina hem och lever nu i provisoriska flyktingläger.

Mentawaiöarna - i övrigt en svåråtkomlig och eftersatt del av Indonesien - är ett legendariskt resmål för surfare från hela världen - inte minst Australien.

En av dem, turisten Sebastian Carvallo, bodde på Macaroni Surf Resort på ögruppen, som nästan totalförstördes i samband med tsunamin. Men innan dess lyckades Carvallo fånga katastrofen på videofilm.

Den visar hur 20 personer i personalstyrkan och 17 gäster springer för livet när vågen slår mot resorten. De lyckas rädda sig genom att kuta upp till övervåningen.

– Vi designade huvudbyggnaden för att den skulle kunna motstå tsunamivågor efter katastrofen 2004, säger australiern Mark Loughran, som är delägare i Macaroni Surf Resort.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.