Krisen är inte över i USA

- 16/11/2010, 11:14 -

Eric Risberg / AP / SCANPIX

50 miljoner amerikaner lever i rädslan av att inte veta om maten räcker till.

USA. Efter den stora finanskrisen saknar fortfarande 17,5 miljoner hushåll, ungefä 50 miljoner amerikaner, tryggheten att veta att de kommer ha råd med mat varje dag. Från 2007 till 2009 har antalet hushåll som tar emot mat från soppkök och välgörenhetsorganisationer fördubblats.

– Som förälder är det skrämmande att inse att man ibland kan få behöva gå hungrig för att ens barn ska få mat, säger Michelle Ivey, som är beroende av att då och då få mat till skänks, till SVT:s USA-korrespondent.

Enligt jordbruksdepartementet levde var sjunde hushåll utan tillgång till näringsriktig mat år 2009. Vilket är det högsta antalet sedan 1995.

40 miljoner människor som bor i USA lever under fattigdomsgränsen, till och med medelklassen måste ibland söka sig till soppkök och hjälporganisationer i och med arbetslösheten.

– Vi har sett hur folk vacklar under bördan. 50 miljoner amerikaner har svårt att få maten att räcka till. Av dessa är 17 miljoner barn. Det är chockerande siffror, säger Karrie Denniston från hjälporganisationen Feeding America enligt SVT.