Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi blir dummare av att bo i storstäder

- 17/11/2010, 22:28 -
Ny forskning avslöjar att vi blir dummare av att bo i storstäder.

Ny forskning avslöjar att vi blir dummare av att bo i storstäder.

Craig Ruttle/AP/SCANPIX

Sämre minne, högre stressnivå och ojämnare humör. Det är några av konsekvenserna av att bo i en storstad. Men, lösningen är relativt lätt - besök grönområden, är uppmaningen.

Mer än hälften av världens befolkning bor numer i en stadsmiljö. Och enligt världshälsoorganisationen WHO har vår moderna livsstil en mätbar effekt på vår hjärna.

Enligt WHO är alla intryck i en stad - allt från blinkade neonskyltar till att höra två människor prata - utmattande för hjärnan vilket helt enkelt gör oss trögare.

I en annan undersökning, från University of Michigan, är slutsatsen att stadsmiljö försämrar vårt minne.

I studien delade forskarna upp studenterna i två grupper. Den ena gruppen spenderade dagen i en lantligt miljö, den andra i en hektisk storstadsmiljö. Sammantaget hade gruppen i stadsmiljön sämre resultat på olika övningar, samt att de generellt uppvisade ett sämre humör, skriver CNN.

Besök grönområden

Men en del av lösningen är relativt enkel. Bara ett kort besök i en park eller lugnare plats förbättrar hjärnans prestationsförmåga.

Ett par minuter om dagen är allt du behöver för att förbättra hjärnkapaciteten, skriver CNN.