1 av 2
- Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Ramon Espinosa/AP/scanpix

Koleran i Haiti sprider sig - tiotusentals kan dö

Smittan bekräftad i Dominikanska republiken och i Florida.


PORT-AU-PRINCE. KoleranHaiti fortsätter att ta livet av fler och fler smittade. Hittills har över 1100 personer dött av koleran, som kommit in i landet via smittade FN-soldater, och siffran väntas stiga betänkligt.

- Vi kan ha runt 200 000 smittade i Haiti under de närmaste 6–12 månaderna. Om de nuvarande dödstalen håller i sig kan vi ha 10 000 döda, säger Ciro Ugarte från PAHO, en latinamerikansk gren av Världshälsoorganisationen (WHO), enligt ABC News.

Samtidigt bekräftas nu att smittan också spridit sig utanför landets gränser.

Ett kolerafall i Dominikanska republiken har bekräftats och en kvinna från Florida, som nyligen besökt Haiti, har också bekräftats vara smittad.

Hon återvände till USA förra veckan och började då visa symptom på sjukdomen.

Men enligt Rob Hayes på Floridas hälsodepartement finns det ingen risk att spridiningen i USA blir lika omfattande som i Haiti.

- Vi har en bra infrastruktur för att kontrollera sjukdomar, rent vatten, bra mat och renhållningssystem. Och att folk smittas från person till person är ovanligt, säger han till Financial Times.

I USA rapporteras i snitt 44 kolerafall årligen.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Pajala rapporterar om trafikkontroll

"Riksväg 99, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna: