- Foto: Kent Östlund/SCANPIX

Vikingar kidnappade indiankvinna

Vikingar tog med sig en indiansk kvinna från Kanada till Island för 1 000 år sedan.


Vikingar i Nordamerika

I början på 1000-talet nådde vikingarna Nordamerika och stötte då ihop med eskimåerna på Newfoundland-öarna.

Vikingarna var på väg från Island till sitt hem på Grönland, men seglade galet.

Blodiga konflikter utlöstes mellan vikingar och indianfolken, som nordborna kallade skrälingar. Vikingen Leif Eriksson, också känd som Leif den lycklige, var dock angelägen om att ta tillvara på de bördiga markerna och drog söderut där han stötte på indianer i kanoter.

Vikingarna återvände sedan hem med virke, frukt och vilda historier.

Under en period pågick handel mellan vikingar och indianer i östra Nordamerika. Men till slut blev konflikterna för blodiga och vikingarna drog sig tillbaka.

REYKJAVIK. Inte bara satte vikingarna kurs mot Nordamerika flera hundra år före Christoffer Columbus. De tog dessutom med sig minst en indiankvinna tillbaka till Island.

Det visar färska DNA-analyser av öns kvinnor.

Spanska forskare har hittat genmutationer i islänningarnas gener, som bara kan komma från infödda indianer.

– Som jag ser det är en del islänningars ursprung en indiansk kvinna. Vi kan dock först vara 100 procent säkra om vi hittar genen i benrester från islänningar som dog innan Columbus nådde fram, säger Carles Lalueza-Fox, en av forskarna bakom studien, till Daily Mail.

Genavvikelsen, som bär namnet C1e, ligger i det så kallade mitokondrie-DNA:et, som är en DNA-typ som bara kan ärvas på mödernet.

Det skulle innebära att indiankvinnan satte döttrar till världen och att hennes ättlingar i 40 generationer också har fått döttrar. Annars hade generna inte bevarats.

I dag bär cirka 80 islänningar i den sydöstra delen av landet genen i fråga.

Nordamerika upptäcktes år 986 av antingen vikingen Leif den lycklige eller Bjarni Herjolfsson. De namngav områdena de kolonialiserade - bland annat Vinland,Markland och Bjørnø.

Vikingarna är kända för att ha rövat bort och våldfört sig på inhemska kvinnor - bland annat på de brittiska öarna.

Också i Nordamerika uppstod ofta krig mellan vikingar och indianer. Och till slut medförde stridigheterna att vikingarna lämnade Nordamerika och blev kvar på Island.

DNA
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!