1 av 2
- Foto: Texas Rangers
2 av 2
- Foto: Wikicommons

Pedofilpräst ville mörda sitt tonåriga sexoffer

En före detta katolsk präst som åtalats för pedofila övergrepp mot en tonårspojke är nu också anklagad för att ha planerat att mörda honom.


Pedofilskandalerna i kyrkan

Pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan uppdagades först i USA. Men snart stod det klart att också hundratals offer finns i länder som Irland, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Italien och Danmark.

I USA har sju katolska stift ansökt om konkursskydd för att klara skadeståndskrav från offren.

Påven Benedictus XVI anses ha skyddat den amerikanska präst som sexuellt utnyttjade hundratals pojkar vid en dövskola i USA, när han som kardinal Joseph Ratzinger i Tyskland ledde Troskongregationen.

En pedofilskandal har också uppdagats i en skola som letts av påvens bror, Georg Ratzinger, i Tyskland.

SAN ANTONIO. Exprästen John Fiala, 52, greps i sitt förortshem utanför Dallas av Texaspolisen, efter att ha träffat en civilpolis under täckmantel - i syfte att beställa mordet på en tonåring som prästen ska ha utsatt för sexuella övergrepp.

– Fiala försökte mörda pojken som anklagat honom, säger Tom Vinger, talesperson för polisen.

Det var under 2008 som Fiala - då präst i San Antonio på landsbygden i Texas - ska ha utsatt tonåringen för sexuella övergrepp under privata katekeslektioner.

Pojken ska bland annat ha tvingats att utföra sexuella tjänster åt Fiala under vapenhot i ett hotellrum.

– Han har varit en förövare under en lång tid och det kommer kännas bra att föra honom till ett ställe där han inte kan göra barnen någon skada, sa tidigare den lokale sheriffen Don Letsinger.

Men John Fiala hade inga som helst tankar på att låta sig föras till ett ställe där han inte kunde uträtta någon skada. I stället planerade han att mörda pojken som anklagat honom.

Det var en granne till den före detta prästen som först tipsade polisen efter att John Fiala pratat med honom om mordplanerna.

– Jag måste ärligt säga att jag hade inte väntat mig den här utvecklingen. Jag var verkligen förvånad över att han stack ut hakan och prata med främlingar om att låta mörda någon, säger grannen till San Antonio Express-News.

Tack vare att en polis utgav sig för att vara lönnmördare lyckades man få prästen att gå i fällan.

Fiala erbjöd polismannen 5 000 dollar för mordet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.