Villy Bergström tror inte att Nordkorea vågar starta krig.
1 av 2
Villy Bergström tror inte att Nordkorea vågar starta krig. - Foto: Bokförlaget Atlas
Sydkorea
2 av 2
En man i Sydkorea står vid ett nedbrunnet hus. - Foto: PARK JI-HO/SCANPIX

"De törs inte starta krig"

Nordkorea har angripit Sydkorea. Men varför? Och finns risk för fullskaligt krig. Nyheter24 ber författaren och Koreaexperten Villy Bergström räta ut alla frågetecken.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta har hänt

Klockan 14:34 på tisdagsförmiddagen lokal tid avlossade Nordkorea minst 200 artilleripjäser mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong.

Detta sedan Sydkorea under en militärövning skjutit av artillerield mot havet - i motsatt håll från det nordkoreanska fastlandet.

Två marinsoldater och två civila dödades och 15 personer skadades, varav tre civila. Över 70 hus fattade eld och de 1 700 invånarna flydde ön i panik i enkla fiskebåtar.

Läget är fortsatt mycket spänt sedan Nordkorea hotat med fullskaligt krig om Sydkorea överträder gränsen med så mycket som ”0,001 millimeter”.

KOREAHALVÖN. Ett 60-tal brinnande hus och fyra dödsoffer - varav två civila. Sydkorea hotar med "enorm vedergällning" om attacken från Nord upprepas. Samtidigt hotar Pyongyang med att Sydkoreas handlingar för länderna till "randen av ett krig".

Hur stor är risken för att konflikten trappas upp och att det värsta tänkbara scenariet - kärnvapenkrig - blir verklighet?

Nyheter24 har frågat Villy Bergström, författare till boken Bilder från Nordkorea.

Vad har Nordkorea för motiv till attacken?

- Det finns många man kan spekulera i, men Nordkorea är en regim med ett intresse: att eliten ska överleva. För att nå dit använder man vilka medel som helst.

Två ytterligare offer döda fick vi höra i morse, vad kommer att hända nu?

- Nordkorea är fullständigt oberäkneliga om man tittar på dem med rationella ögon, därför har jag svårt att säga vad som kommer att hända. Men förhoppningsvis inte så mycket mer.

Kan vi förvänta oss krig?

- Jag tror faktiskt inte det. Visserligen har Nordkorea en massiv militärmakt, men de kommer inte ha tillräckligt stor del av befolkningen med sig för att starta ett krig. De törs inte.

Din och Benjamin Katzeff Silbersteins bok hyllades på Twitter av Thomas Quick/Sture Bergwall, hur känns det?

- Gjorde den? Jag känner inte honom, så jag har inga synpunkter på det. Men det är skönt att den uppskattas av någon i alla fall, avslutar Villy Bergström för Nyheter24.

/
/