Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De törs inte starta krig"

- 24/11/2010, 11:35 -
Villy Bergström tror inte att Nordkorea vågar starta krig.
1 av 2

Villy Bergström tror inte att Nordkorea vågar starta krig.

Bokförlaget Atlas

Sydkorea
2 av 2

En man i Sydkorea står vid ett nedbrunnet hus.

PARK JI-HO/SCANPIX

Nordkorea har angripit Sydkorea. Men varför? Och finns risk för fullskaligt krig. Nyheter24 ber författaren och Koreaexperten Villy Bergström räta ut alla frågetecken.

KOREAHALVÖN. Ett 60-tal brinnande hus och fyra dödsoffer - varav två civila. Sydkorea hotar med "enorm vedergällning" om attacken från Nord upprepas. Samtidigt hotar Pyongyang med att Sydkoreas handlingar för länderna till "randen av ett krig".

Hur stor är risken för att konflikten trappas upp och att det värsta tänkbara scenariet - kärnvapenkrig - blir verklighet?

Nyheter24 har frågat Villy Bergström, författare till boken Bilder från Nordkorea.

Vad har Nordkorea för motiv till attacken?

- Det finns många man kan spekulera i, men Nordkorea är en regim med ett intresse: att eliten ska överleva. För att nå dit använder man vilka medel som helst.

Två ytterligare offer döda fick vi höra i morse, vad kommer att hända nu?

- Nordkorea är fullständigt oberäkneliga om man tittar på dem med rationella ögon, därför har jag svårt att säga vad som kommer att hända. Men förhoppningsvis inte så mycket mer.

Kan vi förvänta oss krig?

- Jag tror faktiskt inte det. Visserligen har Nordkorea en massiv militärmakt, men de kommer inte ha tillräckligt stor del av befolkningen med sig för att starta ett krig. De törs inte.

Din och Benjamin Katzeff Silbersteins bok hyllades på Twitter av Thomas Quick/Sture Bergwall, hur känns det?

- Gjorde den? Jag känner inte honom, så jag har inga synpunkter på det. Men det är skönt att den uppskattas av någon i alla fall, avslutar Villy Bergström för Nyheter24.