Nordkoreanska soldater på marsch.
1 av 3
Nordkoreanska soldater på marsch. - Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix
Nordkorea avlossade ett dussin artilleripjäser mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong - alldeles intill det nordkoreanska fastlandet.
2 av 3
Nordkorea avlossade ett dussin artilleripjäser mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong - alldeles intill det nordkoreanska fastlandet. - Foto: YTN via APTN/Scanpix
3 av 3
- Foto: AP Photo/Yonhap/Scanpix

Nya oroligheter i Korea

På fredagsmorgonen hördes på nytt artillerielden dåna över Yeonpyeong.


KOREAHALVÖN. Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea ser ut att ytterligare fördjupas.

Under fredagen varnade Nordkorea grannlandet för att genomföra en sedan länge planerad militärövningen med USA.

Om Sydkorea inte hörsammar varningen är kriget nära, varnar Nord.

Och på fredagsmorgonen hördes på nytt artillerielden dåna över den omstridda ön Yeonpyeong, där ett 60-tal hus sattes i brand av nordkoreanskt artilleri för tre dagar sedan.

Den här gången rör det sig förmodligen om en övning. Två explosioner hördes på ön, enligt det sydkorenaska försvarets stabschef. Och nyhetsbyrån AP:s reportrar hörde ytterligare en smäll.

Enligt tevekanalen YTN rör det sig dock om en militärövning.

Men det innebär inte att läget är lugnt. Långt ifrån.

– Situationen på Koreahalvön närmar sig centimeter för centimeter gränsen till krig, De dagar då endast verbala varningar levereras är nu över, meddelade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå i dag.

Nordkorea är på hugget och låter hälsa att det nordkoreanska folket är "mycket förargat" och "gör sig redo att låta en förfärlig eldgivning" drabba Sydkorea.

– En eskalering av konfrontationer mellan länderna kommer leda till ett krig, och den som vill leka med elden kommer gå under i lågorna, meddelar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!