Måndag 2 Aug
Stockholm

Wikileaks slår till mot banker

1 av 4
"Man sluter ögonen och stödjer en oetisk praktik", säger Julian Assange om bankernas agerande.
2 av 4
"Man sluter ögonen och stödjer en oetisk praktik", säger Julian Assange om bankernas agerande. Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
3 av 4
Den kontroversiella bankjätten Goldman Sachs kan bli nästa mål för Wikileaks.
4 av 4
Den kontroversiella bankjätten Goldman Sachs kan bli nästa mål för Wikileaks. Foto: Richard Drew/AP/Scanpix

Wikileaks har precis orsakat stor turbulens i den diplomatiska världen och stora problem för USA:s kommunikation med omvärlden. Nästa mål - en amerikansk storbank.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Goldman Sachs

The Goldman Sachs Group, Inc., är en ledande internationell investmentbank.

Banken grundades år 1869 och dess huvudkontor är beläget på Manhattan i New York. Banken fungerar som finansiell rådgivare till många storföretag, regeringar och förmögna privatpersoner.

Finansjätten anses ha bidragit till finanskrisen genom att föra investerare bakom ljuset om de mycket förmånliga bolån man ställde ut till kunder som inte kunde återbetala lånen.

Banken nekade, men gick i slutändan med på att betala 550 miljoner dollar i en uppgörelse med USA:s finansinspektion SEC. Finansinspektionen hade då hotat att dra banken inför rätta efter det riskfyllda agerandet som bidrog till finanskrisen.

INTERNET. Nästa projekt som Wikileaks tänker ta sig an - redan till nyår - är en amerikansk storbank, avslöjar grundaren Julian Assange i en intervju med den amerikanska affärstidningen Fortune.

Läckan kan få allvarliga konsekvenser för en eller två banker, säger sajtens grundare.

Tiotusentals eller hundratusentals dokument ska offentliggöras för att synliggöra "korruptionens ekosystem", hävdar Assange.

– Och så har du det vanliga beslutsfattandet där man sluter ögonen och stödjer en oetisk praktik. Kontroller som inte genomförs, chefernas prioriteringar, där de tänker att att de följer sina egna intressen, säger han till Fortune.

Assange nämner storbanken Goldman Sachs - som spelade en viktig roll under finanskrisen - i intervjun, men vill inte säga om det är interndokument från just detta företag som ska släppas.

Materialet kan jämställas med e-postläckan som offentliggjordes i samband med att energibolaget Enron gick i konkurs 2001, menar Julian Assange.

Han tror att avslöjandet kommer att leda till polisutredningar och reformer av det finansiella systemet.

2007 publicerade Wikileaks interna dokument från den schweiziska banken Julius Baer, som avslöjade bankens övervakning av deras tidigare vd för avdelningen på Caymanöarna, Rudolf Elmer.

Banken hade sparkat Elmer efter en annan läcka där bankens sätt att låta klienter anonymt placera pengar på Caymanöarna utom räckhåll för skattemyndigheter i Europa och Nordamerika.

Julius Baer lyckades med ett amerikanskt domstolsbeslut tillfälligt blockera tillgången till Wikileaks. Men efter några veckor hävdes blockeringen då den ansågs strida mot yttrandefriheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela