Onsdag 19 Jan
Stockholm

"Vodka hjälper mot huvudvärk"

Rysslands president, Dmitri Medvedev (t.v.), har utlyst en nationell kamp mot alkoholmissbruket.
1 av 3
Rysslands president, Dmitri Medvedev (t.v.), har utlyst en nationell kamp mot alkoholmissbruket. Foto: Dmitry Astakhov/AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Annons lovar att spriten hjälper mot förkylning och huvudvärk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vodkakris i Ryssland

Ryssland är svårt plågat av alkoholmissbruk.

Officiellt dör 42 000 ryssar per år - bara i alkoholförgiftning.

I ett av de värst drabbade områdena, länet Tjeljabinsk, sökte år 2006 1 200 människor vård på grund av alkoholrelaterade sjukdomar och 62 personer avled efter att ha druckit hembränt.

Enligt en studie från 2009, som publicerats i ansedda brittiska medicintidskriften Lancet, har alkohol orsakat mer än hälften av alla dödsfall i Ryssland sedan Sovjetunionens fall.

President Dmitri Medvedev har uppmanat de ryska myndigheterna att formulera en nationell strategi för att bekämpa alkoholproblemen och ledande politiker i regeringspartiet Enade Ryssland kräver till och med ett statligt alkoholmonopol av nordiskt slag.

Senast någon försökte förändra alkoholkulturen var det den sovjetiske expresidenten Michail Gorbatjov för 25 år sedan. Den gången utlöste det intensiva protester och förslaget sköts i sank.

SAMARA. Sur, trött eller förkyld? Den här mirakelspriten hjälper mot i princip allt.

Det är åtminstone vad vodkatillverkaren Direct Line lovar i en annons som nu fått de ryska myndigheterna i Samararegionen att reagera.

"Vodka förbättrar matsmältningen och hjälper mot förkyldning och huvudvärk", hävdar annonsen.

Samma annons - som illustreras med en skakande och sluddrande ekorre - påstår också att spriten "får tröttheten att lätta, liksom dåligt humör", uppger den federala antimonopolmyndighetens (FAS) regionalkontor i Samara.

Nu har FAS inlett en utredning mot vodkatillverkaren Direct Line, som dessutom underlåtit att förse sina flaskor med den obligatoriska varningsetiketten som upplyser konsumenter om hälsorisker förknippade med alkoholmissbruk, uppger nyhetsbyrån RIA Novosti på måndagen.

Myndigheten har dock inte specificerat vilka åtgärder man vidtagit mot tillverkaren av hälsokursvodkan.

Ryssland har stora problem med alkoholmissbruk och många dör av att dricka hembränt, spolarvätska, parfym eller utblandad träsprit.

President Dmitri Medvedev har lanserat en landsomfattande kampanj mot problemet.

– Alkoholen har blivit en nationell katastrof, sa han vid ett regeringsmöte i augusti förra året.

Ryssar konsumerar i snitt 18 liter ren alkohol om året.

– Föreställ er hur många flaskor vodka det blir - det får dig att tappa andan, sa Medvedev.

Kommentera
Kopiera länk
Dela