- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Långt ringfinger? Då kan du slippa prostatacancer

Fingerlängden spelar roll för cancerrisken.


Ringfingret

Ringfingret är mytomspunnet och en tidigare brittisk studie har visats att personer med långa ringfinger har större framgång på börsen och att förmågan att värdera och ligga steget före är större hos de med långt ringfinger.

Andra studier har sett samband mellan fallenhet för löpidrotter och ett långt ringfinger.

Dessutom uppgavs ringfingret tidigare ha en nerv direkt sammanlänkad med hjärtat, vilket är en av anledningarna till att man sätter förlovnings- och vigselringar just på ringfingret.

Män som har längre ringfinger än långfinger löper betydligt mindre risk att drabbas av prostatacancer. Den upptäckten har gjorts av brittiska cancerforskare vars resultat publiceras i A British Journal of Cancer.

Fingerlängden bestäms redan innan människan föds och tros ha att göra med hormonvärden i livmodern. Barn som utsätts för mindre testosteron innan födseln tycks få längre ringfinger och löpa mindre risk att få prostatacancer.

– Den här spännande upptäckten innebär att fingerlängd kan användas för att hitta riskgrupper som kontrolleras extra, och fingerlängden kan kombineras med aspekter som ärftlighet och genetik, säger professor Ros Eeles, som varit med och genomfört studien, till BBC.

Är du i riskzonen? Kolla på handen. Vilket finger är längst? Pekfingret eller ringfingret?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!