Lördag 16 Okt
Stockholm

Arabledaren: Inte konstigt att israelerna inte litar på araber

Text
1 av 2
Wikileaks "förändrar världen genom en läcka i taget". Foto: Wikileaks
Qatar
2 av 2
Arabledaren. Foto: Wikicommons

Wikileaksläcka avslöjar: Quatars emir, Hamar bin Khalifa al-Thani, säger att man inte kan belasta Israel för att de inte litar på araber.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DOHA. Den senaste veckans massiva läcka på Wikileaks har inte bara orsakat USA många pinsamheter.

Nästan ännu värre är det för många arabiska ledare, som ertappats med att ha uppmanat USA att angripa Iran och dess kärnvapenprogram.

Nu framgår av ännu ett i raden av läckta dokument att en av arabledarna - den quatariske emiren Hamar bin Khalifa al-Thani - hyllar arabernas ärkefiende Israel.

Israel deserves credit for seeking peace in the face of resurgent Hamas and Hezbollah, Emir Hamad bin Khalifa al-Thani tells U.S. senator, according to classified dispatch.

Israelerna kan inte belastas för att de misstror araber, sa al-Thani i ett möte med den amerikanske toppolitikern John Kerry - som kandiderade för demokraterna i presidentvalet mot George Bush 2002.

Mötet ägde rum mellan emir Khalifa al-Thani och senator Kerry den 23 februari i år.

– De israeliska ledarna måste representera det israeliska folket, som inte litar på araber. Vi kan inte hålla det emot dem eftersom de varit hotade en lång tid, ska emiren ha sagt till Kerry.

Enligt dokumentet sa emiren till dessutom att tiden var mogen för en arabisk-israelisk fred och att det bästa sättet att nå en sådan uppgörelse, enligt honom, var att Israel återinleder förhandlingar med Syrien via turkiska medlare.

Emiren uppgav sig också vara beredd att för Quatars räkning ligga på Hamas för att få dem att sluta fred.

– Vi delar inte Hamas ideologi, men vi kan spela en viktig roll som medlare, sa emiren.

Han uttryckte också uppskattning för att Israel - trots nederlaget mot Hamas och Hizbollah i Gaza och Libanon - fortfarande ville nå en fredsuppgörelse.

– När man tänker på att många i regionen uppfattar det som att Hizbollah drev ut Israel ur Libanon och att Hamas sparkade ut dem från den lilla bit land som kallas Gaza är det förvånande att de fortfarande vill ha fred.

– Regionen som helhet är dock fortfarande långt från fred, konstaterade emir Hamar bin Khalifa al-Thani.

Kommentera
Kopiera länk
Dela