Hans brottsbekämpande myndigheter anses vara korrupta och illa samordnade, enligt amerikanska diplomater.
1 av 3
Hans brottsbekämpande myndigheter anses vara korrupta och illa samordnade, enligt amerikanska diplomater. - Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix
President Felipe Calderon får beröm av USA, men hans kamp anses vara mer eller mindre omöjlig att vinna.
2 av 3
President Felipe Calderon får beröm av USA, men hans kamp anses vara mer eller mindre omöjlig att vinna. - Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen.
3 av 3
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen. - Foto: US State Departement

USA nojar över kriget mot knark

Wikileaksdokument avslöjar: I den officiella retoriken hyllar USA ensidigt de mexikanska myndigheternas kamp för att utrota narkotikan. I själva verket är man djupt oroliga för hur kriget förlöper.


Mexikos krig mot knarket

Mexikos knarkkrig är en väpnad konflikt mellan rivaliserande narkotikakarteller och mellan kartellerna och regeringen.

Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

Gripanden av nyckelpersoner, särskilt inom Tijuana- och Golfkartellerna, har lett till upptrappat våld.

Under de senaste tre åren har minst 15 000 människor dött i drogrelaterat våld.

Regeringen har mobiliserat 50 000 soldater för att bekämpa kartellerna.

MEXICO CITY/WASHINGTON. De hemliga diplomattelegramen, som läckts via Wikileaks, ger en helt ny bild av USA:s syn på den mexikanske presidenten Felipe Calderons krig mot narkotikakartellerna.

I officiella sammanhang har man hyllat presidentens mod och beslutsamhet i kampen med den organiserade brottsligheten i form av Mexikos ökända narkotikakarteller.

Men i hemliga diplomatiska telegram uttrycker företrädare för USA frustration över en "riskbenägen" mexikansk armé och rivalitet mellan olika säkerhetstjänster som sätter käppar i hjulet för en effektiv brottsbekämpning.

De förtroliga diplomattelegramen uttrycker oro för att regeringen tappar greppet om delar av Mexikos territorium och att "tiden rinner ut" för att tygla det narkotikarelaterade våldet.

Diplomatposten avslöjar en mycket svårmodig syn på de problem som omger president Felipe Calderon - i skarp kontrast till de officiella uttalanden som gett Calderon Washingtons oreserverade stöd under det fyra år långa kriget, som har krävt mer än 30 000 liv.

Två telegram från USA:s ambassad i Mexiko lovordar visserligen Calderon för att han håller modet uppe i kampanjen som syftar till att tackla de mäktiga kartellerna som för in lejonparten av det kokain, heroin och den marijuana som når USA.

Men den mexikanske presidenten brottas med "en klumpig och bristfälligt samordnade myndigheter". Detta sägs ge bilden av ett misslyckande.

"Officiell korruption är vida spridd och leder till en mentalitet av belägring bland 'rena' brottsbekämpare", står det i ett telegram daterat januari i år.

"Antalet åtal som väcks mot personer inom den organiserade brottsligheten är närmast noll: två procent av dem som grips ställs inför rätta."

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.