Måndag 26 Jul
Stockholm

Assange får stöd av Australien

... den australiske medborgaren Julian Assange.
... den australiske medborgaren Julian Assange. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Australiens utrikesminister träder till Wikileaks försvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CANBERRA. Australien skämdes länge över sin bångstyrige medborgare, Julian Assange.

Enligt Wikileaksgrundaren själv har han vid ett tillfälle av australiska säkerhetstjänsten fått höra att han "verkar utanför regelverket och kommer att hanteras utanför regelverket".

Men på sistone tycks pendeln ha svängt och det officiella Australien börjat oroa sig för att man i stället ska behöva skämmas över att landet inte tillvaratar sina medborgares rättigheter.

Häromdagen sa Australiens justitiekanslern att Julian Assange är välkommen tillbaka till sitt hemland och där åtnjuter samma rättigheter som alla andra medborgare.

Nu går utrikesminister Kevin Rudd ännu ett steg längre och tar Assange och Wikileaks i försvar gentemot landets mäktiga allierade - USA.

– Herr Assange är inte själv ansvarig för att 250 000 dokument från USA:s diplomatnätverk har sluppit ut, säger utrikesministern och den tidigare premiärministern till nyhetsbyrån Reuters.

– Amerikanerna själva är skyldiga till det.

I samma teveintervju avfärdar Rudd också den beskrivning som amerikanska diplomater - i läckta dokument - gett av honom som premiärminister.

Enligt diplomatkorrespondensen har Rudd ett stort kontrollbehov och gör många misstag.

– Mitt jobb är att främja Australiens nationella intressen som Australiens utrikesminister. Ärligt talar bryr jag mig inte om sådana saker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela