Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Valprotesterna urartade i Haiti

- 09/12/2010, 10:22 -
1 av 2

Paul Chiasson/AP/Scanpix

2 av 2

Paul Chiasson/AP/Scanpix

Tusentals haitier ute på gatorna och protester.

PORT-AU-PRINCE. Den 28 november var det presidentval i Haiti och anklagelserna om valfusk började direkt, efter att alla kandidater utom den sittande presidentens favorit, Jude Celestin, krävt att valet ska göras om.

När resultaten nu visar att favorittippade Mirlande Manigat har med sig just Celestin till en andra valomgång blev protesterna starkare, intensivare och våldsammare.

Upplopp och brinnande bildäck har synts till på flera platser i huvudstaden Port-au-Prince och flygplatsen har stängts. Skottlossning har inträffat på flera platser.

Nu manar presidentkandidaten Michel Martelly, vars anhängare är de som i störst utsträckning protesterar på gatorna, till lugn. Han lovar att stötta demonstranterna och protesterna så länge de går lugnt till.

- Jag förstår er ilska. Att protestera utan våld är folkets rättighet. Jag kommer vara med er tills vi når total seger, säger Martelly enligt BBC.