Stockholm

CYBERKRIG: 16-åring gripen för attack mot Paypal

1 av 3
. Foto: Operation Payback
2 av 3
. Foto: Operation Payback
3 av 3
. Foto: Operation Payback

Holländsk polis har gripit en 16-åring misstänkt för hackerattackerna mot Mastercard och Paypal.


Läs mer
5 november-rörelsen

Internetanarkisterna som ligger bakom den senaste tidens DDOS-attacker mot sajter som Mastercard, Paypal, svenska åklagarmyndigheten, regeringskansliet och Amazon kallar sig Anonymous eller AnonOps och hämtar inspiration både från piratrörelsen samt Guy Fawkes krutkonspiration i England 1605.

Det populära rimmet som förekommer i bland annat seriealbumet och filmen V for Vendetta sprids flitigt i samband med det som nu kommit att kallas Operation Payback:

"Remember, remember the Fifth of November,: The Gunpowder Treason and Plot,: I know of no reason: Why the Gunpowder Treason: Should ever be forgot."

HAAG. Åklagare i Nederländerna uppger att de har låtit gripa en 16-åring som misstänks för de digitala attackerna i samband med Operation Payback - en vedergällningsaktion efter gripandet av Wikileaks grundare Julian Assange.

I ett uttalande säger åklagarkammaren att 16-åringen misstänks för att ha deltagit i cyberkrigföringen mot bland annat kreditinstitutet Mastercard och betalningstjänsten Paypal.

Enligt uttalandet greps ynglingen i staden Haag under torsdagen.

Det är inte klart huruvida 16-åringen spelat någon central roll i attackerna som överbelastat sajterna och tillfälligt tvingat ner dem från nätet, uppger nyhetsbyrån AP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.