Insats mot terrorism
1 av 4
Soldater - Foto: Karim Kadim/AP/Scanpix
Insats mot terrorism
2 av 4
Soldater - Foto: Hadi Mizban/AP/SCANPIX
Krig
3 av 4
Bombrök syns - Foto: Hadi Mizban/AP/Scanpix
Sjukhus under krigstid
4 av 4
Offer. - Foto: ALAA AL-MARJANI/AP/Scanpix

Julruschbombaren "en martyr"

Ännu en radikalislamistisk sajt tillhörande en al-Qaida-anknuten grupp hyllar självmordsbombaren i Stockholm som martyr och uppger att han tillhör terrorgruppen.


Det här är Islamiska irakiska staten

Islamiska irakiska staten (Dawlat al-'Iraq al-Islamiyya) är en islamistisk terrorgrupp i Irak med nära band till al-Qaida, som tagit på sig ansvaret för många terrordåd i landet. Framför allt ha de siktet inställt på den kristna minoriteten.

Bland annat låg gruppen bakom den blodiga belägringen av den kaldeisk-katolska kyrkan "Vår frus befrielsekyrka", i Bagdad den 31 oktober 2010. Dådet tog ett 50-tal liv och många skadades.

2007 förde man bort och avrättade många irakiska poliser och arméofficerare samt amerikanska soldater. I mars 2007 hittades 14 polismän skjutna i huvudet efter att ha kidnappats av IIS.

I maj samma år visade man på internet upp två avrättningar på nio kidnappade poliser och arméofficerare. I den ena sköt en maskerad man ihjäl tre irakiska officerare som stod på knä med förbundna ögon. Andra IIS-medlemmar hejade på med orden "Allah är stor".

Gruppens ledare, Abu Omar al-Baghdadi, utlovade i september 2007 belöningar till den som dödade konstnären Lars Vilks eller Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda, som publicerat Vilks numera världsberömda karikatyr av profeten Muhammed. Al-Baghdadi dödades i april 2010, i en amerikansk militärattack.

Källa: Wikipedia

BAGDAD. Den svenske självmordsbombaren hyllas nu av ännu en al-Qaida-anknuten organisation på nätet.

Islamiska irakiska staten (Dawlat al-'Iraq al-Islamiyya) uppger på sin webbplats att 29-åringen är en del av deras organisation - i sin tur kopplad till terrornätverket al-Qaida, skriver Guardian.

Trots detta gick Säpo under förmiddagen ut och hävdade att det inte finns några bevis för att 29-åringen har kopplingar till den internationella terrorismen.

Webbplatsen al-Hanin publicerade i dag ett fotomontage med den irakiskfödde 29-åringen och meddelar att han är en medlem av Islamiska irakiska staten (IIS). Gruppen tar inte direkt på sig ansvaret för sprängdådet i Stockholms innerstad, men uttrycker uppenbart sitt gillande.

29-åringen beskriv som mujahedin - eller islamisk krigare. På en annan webbsida, Hmok Islam, beskrivs han - som Nyheter24 kunde rapportera under söndagen - som "en bror".

På Al-Hanin refererar forummedlemmar till 29-åringen som "martyr" och självmordsdådet i Stockholm beskrivs som en "martyroperation" - välsignad av Allah.

2007 uppmanade Islamiska irakiska statens dåvarande ledare, Abu Omar al-Baghdadi, muslimer att hämnas på Sverige för karikatyrtecknaren Lars Vilks Muhammedbilder.

al-Bagdhadi har också på en ljudupptagning utlovat en kontant belöning till dem som genomför terrorhandlingar mot Sverige.

Webbplatsen al-Hanin publicerar regelbundet propagandabilder som släppts av gruppen - ofta vidriga videobilder på attacker mot irakiska eller amerikanska trupper.

"Islamiska staten Irak försvarar sunniter mot alliansen mellan korsfarare och sionister", står det att läsa på en paroll ovanför fotomontaget med julruschbombaren i Stockholm.

IIS har tagit på sig ansvaret för åtskilliga självmordsbomare i Bagdad i år. Däribland attentatet mot en kyrka i slutet på oktober som dödade 58 människor.

Gruppen gjorde sig också känd genom att 2007 kidnappa och kallblodigt avrätta irakiska poliser samt amerikanska soldater.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.