Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julruschbombaren "en martyr"

- 13/12/2010, 15:21 -
Insats mot terrorism
1 av 4

Soldater

Karim Kadim/AP/Scanpix

Insats mot terrorism
2 av 4

Soldater

Hadi Mizban/AP/SCANPIX

Krig
3 av 4

Bombrök syns

Hadi Mizban/AP/Scanpix

Sjukhus under krigstid
4 av 4

Offer.

ALAA AL-MARJANI/AP/Scanpix

Ännu en radikalislamistisk sajt tillhörande en al-Qaida-anknuten grupp hyllar självmordsbombaren i Stockholm som martyr och uppger att han tillhör terrorgruppen.

BAGDAD. Den svenske självmordsbombaren hyllas nu av ännu en al-Qaida-anknuten organisation på nätet.

Islamiska irakiska staten (Dawlat al-'Iraq al-Islamiyya) uppger på sin webbplats att 29-åringen är en del av deras organisation - i sin tur kopplad till terrornätverket al-Qaida, skriver Guardian.

Trots detta gick Säpo under förmiddagen ut och hävdade att det inte finns några bevis för att 29-åringen har kopplingar till den internationella terrorismen.

Webbplatsen al-Hanin publicerade i dag ett fotomontage med den irakiskfödde 29-åringen och meddelar att han är en medlem av Islamiska irakiska staten (IIS). Gruppen tar inte direkt på sig ansvaret för sprängdådet i Stockholms innerstad, men uttrycker uppenbart sitt gillande.

29-åringen beskriv som mujahedin - eller islamisk krigare. På en annan webbsida, Hmok Islam, beskrivs han - som Nyheter24 kunde rapportera under söndagen - som "en bror".

På Al-Hanin refererar forummedlemmar till 29-åringen som "martyr" och självmordsdådet i Stockholm beskrivs som en "martyroperation" - välsignad av Allah.

2007 uppmanade Islamiska irakiska statens dåvarande ledare, Abu Omar al-Baghdadi, muslimer att hämnas på Sverige för karikatyrtecknaren Lars Vilks Muhammedbilder.

al-Bagdhadi har också på en ljudupptagning utlovat en kontant belöning till dem som genomför terrorhandlingar mot Sverige.

Webbplatsen al-Hanin publicerar regelbundet propagandabilder som släppts av gruppen - ofta vidriga videobilder på attacker mot irakiska eller amerikanska trupper.

"Islamiska staten Irak försvarar sunniter mot alliansen mellan korsfarare och sionister", står det att läsa på en paroll ovanför fotomontaget med julruschbombaren i Stockholm.

IIS har tagit på sig ansvaret för åtskilliga självmordsbomare i Bagdad i år. Däribland attentatet mot en kyrka i slutet på oktober som dödade 58 människor.

Gruppen gjorde sig också känd genom att 2007 kidnappa och kallblodigt avrätta irakiska poliser samt amerikanska soldater.