Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KAOS PÅ GATAN: Assange till domstol

1 av 5

Getty/Allover

2 av 5

Dan Kitwood/Getty Images/Allover

3 av 5

Dan Kitwood/Getty Images/Allover

4 av 5

Wikicommons

5 av 5

Getty/Allover

Nyheter | 14/12/2010 13:04

Wikileaks grundare ställs inför City of Westminster Magistrates Court i London - som ska avgöra om Julian Assange ska utvisas till Sverige eller ej. SE VIDEO!

LONDON. Kaos utbröt utanför domstolen när Julian Assange fördes till den brittiska domstol som ska avgöra hans öde.

På gatorna hade hundratals personer samlats för att följa internetaktivisten på vägen in till City of Westminster Magistrates Court. Ett stor pressuppbåd trängdes med demonstranter som kräver att den brittiska rättvisan friger Wikileaksgrundaren.

Klockan 15 under tisdagen ska Assange framträda inför rätten.

Försvaret kommer att kräva att få honom fri, medan åklagarsidan vill ha kvar honom i häktet för att så småningom utlämna honom till Sverige, där han är misstänkt för en serie sexbrott - däribland våldtäkt.

Men domaren Howard Riddle har tidigare sagt att han kräver att åklagarsidan och de svenska myndigheterna presenterar "substantiella bevis" om han inte ska försätta Assange på fri fot.

– De fyra åtalspunkterna, inklusive våldtäkt, är extremt allvarliga anklagelser och om de är falska utsätts han för en enorm orättvisa om han kvarstår i häkte, sa Howard Riddle förra veckan.

I ett uttalande från häktet meddelar han, via sin mamma Christine Assange, att de företag som blockerat Wikileaks tillgång till olika betalningssystem springer USA:s ärenden.

– Nu vet vi att Visa, Mastercard, Paypal och andra är instrument i USA:s utrikespolitik. Det visste vi inte innan, säger Assange i enligt Sky News.

Samtidigt är stora delar av den församlade pressen mycket kritiska till möjligheterna till en effektiv bevakning av rättegången om Assanges utlämning.

Journalisten och yttrandefrihetsförkämpen Heather Brooke, som avslöjade det brittiska parlamentets utläggsskandal, skriver till exempel på Twitter:

Total fiasco at court today for assange #wikileaks hearing. No recording allowed or space for world's press.less than a minute ago via twidroidHeather Brooke
newsbrooke