Julian Assange kan antingen försättas på fri fot - eller utvisas till Sverige för att ställas inför rätta för våldtäkt.
Julian Assange kan antingen försättas på fri fot - eller utvisas till Sverige för att ställas inför rätta för våldtäkt. - Foto: Dan Kitwood/Getty Images/Allover

Michael Moore vill betala borgen

Dokumentärfilmaren Michael Moore säger sig vara redo att betala borgen för Wikileaks grundare Julian Assange.


Det här är Michael Moore

Michael Moore har regisserat och producerat de politiskt laddade dokumentärfilmerna Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko och Capitalism - A Love Story.

De fyra filmerna tillhör alla de listan över de nio mest lönsamma dokumentärerna någonsin.

Läs mer på Michael Moores hemsida.

LONDON. Dokumentärmakaren Michael Moore har erbjudit sig att betala borgen för Julian Assange, vars utlämning till Sverige nu avgörs av en brittisk domstol.

Michael Moore - känd för sina agitatoriska samhällskritiska filmer med udden riktad mot USA och det amerikanska samhället - säger sig vara redo att betala 20 000 dollar i borgen.

I ett "vittnesuttalande" på sin webbsida förklarar Michael Moore i 12 punkter varför han oroas över att Assange hålls kvar i häkte.

– Jag är medveten om de olika anklagelser som Julian Assange står inför i Sverige. Jag är redo att gå in som säkerhet för Julian med summan 20 000 amerikanska dollar (140 922 kronor), skriver Moore.

Moore skriver också att han uppfattar Julian Assange som en yttrandefrihetshjälte.

– Julian Assange bör hedras för sitt arbete för att blottlägga både idioti och brott. Jag stöder Julian, som jag ser som en pionjär för yttrandefrihet, en genomskinlig stat och den digitala revolutionen inom journalistik.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!