Izabelle, 4, har fått synen åter efter stamcellsbehandling.
Izabelle, 4, har fått synen åter efter stamcellsbehandling. - Foto: Faksimil/The Sun

Izabelle fick synen tillbaka

När Izabelle Evans föddes var hon blind. Fyra år senare kan hon för första gången se sin mamma och pappa. Allt tack vare en banbrytande behandling i Kina.


Fakta: Stamcellsforskning

Grunden för forskningen lades redan på 1960-talet men det är först de senaste decennierna som man börjat inse dess kapacitet.

Forskare hoppas på att inom kort kunna behandla allt ifrån diabetes till Parkinsons samt cancer med hjälp av stamceller.

Men stamcellsforskning omgärdas av flera kontroverser eftersom den viktigaste källan för humana stamceller är aborterade foster.

Källa: Wikipedia

Fyraåriga Izabelle Evans föddes med de Morsier-syndrom, som bland annat kännetecknas av en underutvecklad synnerv vilket gör personen blind.

Izabelle skulle aldrig kunna se, det var vad föräldrarna James Evans och Hollie McHugh har fått höra ända sedan dottern diagnostiserades med sjukdomen. 

Men tack vare stamcellsforskning har nu parets barn långsamt börjat få synen tillbaka.

– Det är helt otroligt, när man går förbi henne nu kan hon vända sig och säga "hej", berättar mamma för The Sun.

"Nu ser hon julgranen"

Föräldrarnas desperata kamp för sin dotter resulterade i en insamling, som efter tolv månader fått in 50 000 pund, runt 750 000 kronor.

Pengarna gjorde det möjligt för Izabelle att genomgå den banbrytande behandlingen på andra sidan jordklotet.

Under en månad var Izabelle inlagd på Qingdao Chengyang People's Hospital för att genomgå den komplicerade behandlingen.

Och resultaten av behandlingen har inte låtit vänta på sig. Förutom att Izabelles syn börjat komma tillbaka, har de överlyckliga föräldrarna sett andra förbättringar.

– Tidigare kunde hon bara säga ett eller två ord. Nu kan vi ha kortare konversationer med henne, berättar Hollie McHugh för den brittiska tabloiden och fortsätter:

– Förra året visste hon inte att vi hade en julgran, i år gick hon direkt till den och sträckte sig efter julgranskulorna.

Enligt de kinesiska läkarna kommer Izabelles tillstånd att förbättras gradvis under de kommande sex månaderna för att sedan stabiliseras.

– Efter det kommer vi att bestämma oss om vi ska åka tillbaka för ytterligare en behandling, säger James McHugh för The Sun.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.