Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julruschbombaren var granne med terrorister - utreds av MI5-agenter

- 15/12/2010, 13:52 -
1 av 2

Privat

2 av 2

Channel 4

I brittiska Luton var 29-åringen från Tranås granne med flera kända terrorister. Nu utreder den brittiska säkerhetstjänsten julruschbombarens kopplingar till islamistiska terrorceller.

LUTON. Enligt Säpo tros 29-åringen ha agerat ensam i utförandet av det självmordsdåd som i helgen skakade Sverige. Men enligt tidningen Telegraph utreder nu brittiska säkerhetstjänsten MI5 mannens kopplingar till andra kända terrorister i Luton där han bodde.

Nu undersöker man länkar mellan 29-åringen och en av hjärnorna bakom ett uppmärksammat misslyckat terrorattentat i Storbritannien 2004.

Nu avslöjar Channel 4 News dessutom att julruschbombaren bodde i ett kvarter som kryllade av personer med kända terroristkopplingar.

Däribland Quayam Khan - för terroristbekämpare känd som Q - som misstänks ha varit hjärnan bakom "gödselbombkuppen" 2004 och den så kallade Lutoncellen - som planerade att spränga flygplatsen Heathrow, tunnelbanan i London och andra tunga mål i luften.