Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Majoritet i USA: grip Assange

En majoritet av amerikanerna vill se honom gripen och åtalad.
1 av 2

En majoritet av amerikanerna vill se honom gripen och åtalad.

AmOn

2 av 2

Montage

Nyheter | 16/12/2010 17:58

Den amerikanska opinionen djupt kritisk mot Wikileaks senaste läcka. En stor majoritet vill se grundaren och chefredaktören Julian Assange gripen och åtalad i USA.

WASHINGTON. Enligt en opinionsmätning från Washington Post och ABC News rasar den amerikanska allmänheten mot cablegate. Inte mot den amerikanska regeringens recensioner av utländska ledare eller utrikesdepartementets oförmåga att hålla tätt - utan mot Wikileaks och själva publiceringen.

En stor majoritet - 68 procent - säger att Wikileaks avslöjande av diplomatposten är till skada för allmänhetens intresse. Nästan lika många - 59 procent - tycker att USA:s regering borde gripa Julian Assange och åtala honom, enligt Washington Post.

Mätningen avslöjar dock en tydlig generationsklyfta. Yngre amerikaner som vuxit upp med nätet är mer positiva till Wikileaks. Nästan en tredjedel av dem mellan 18 och 29 säger att publiceringen ligger i allmänhetens intresse. Det är dubbelt så många som andelen i gruppen 50 år och äldre som tycker samma sak.

Vad gäller Assange och hans öde är de yngre splittrade. 45 procent tycker att han ska gripas av USA, 46 procent tycker inte att frågan har med rättsväsendet att göra.

Amerikaner över 30 tycker däremot att han ska gripas med en övervikt på 37 procent.

Såväl republikaner som demokrater är överlag överens inom de äldre åldersgrupperna. Båda ser offentliggörandet av dokumenten som skadliga för allmänintresset.

Fyra amerikanska röster om Julian Assange: