Tisdag 11 Maj
Stockholm

Wikileaks censurerar läckt info

Dessutom uppges att Wikileaks tar betalt av medieföretag för att ge dem tillgång till material.
1 av 3
Dessutom uppges att Wikileaks tar betalt av medieföretag för att ge dem tillgång till material. Foto:
Wikileaks utsätts för allt hårdare granskning av de frihetsadvokater på nätet som tidigare varit sajtens största fans.
2 av 3
Wikileaks utsätts för allt hårdare granskning av de frihetsadvokater på nätet som tidigare varit sajtens största fans. Foto:
Wikileaks anklagas nu för censur och manipulation av de dokument som de själva läckt ut.
3 av 3
Wikileaks anklagas nu för censur och manipulation av de dokument som de själva läckt ut. Foto: Wikileaks

Wikileaks uppges ha avlägsnat tidigare läckta diplomattelegram. Nu anklagas whistleblowersajten för censur och manipulation. Dessutom sägs Wikileaks ta betalt av mediesajter för att de ska få publicera läckt information - i strid med organisationens principer om att information ska vara fri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här finns de raderade dokumenten

Tack vare de många spegelsajter som publicerat Wikileaks innehåll kan man se exakt vilka dokument som manipulerats eller raderats - och återskapa dem.

På sajten privetbank kan man se ett register över raderade dokument och ladda ner dem.

INTERNET. Wikileaks har nu också hamnat i rejält blåsväder bland de nätanarkister som tidigare varit organisationens största beundrare. Sedan det uppdagats att Wikileaks avlägsnat läckta dokument från sajten, som tidigare varit publicerade, frodas konspirationsteorierna.

Av de 251 287 läckta dokumenten har minst 146 plockats bort från sajten eller modifierats.

Hela dokument borta

Wikileaks själva uppger att de bara tagit bort enskilda namn för att skydda personuppgifter, men som man kan se på flera sajter som efter hackerattackerna speglat Wikileaks innehåll har whistleblowersajten i själva verket raderat hela stycken i diplomatpost liksom dokument i dess helhet.

De raderade filerna innehåller i många fall ingen information som kan anses vara till skada för enskilda personer - men däremot något pinsam för den amerikanska utrikesförvaltningen.

Till exempel har Wikileaks:

– Raderat 13 så kallade diplomatkablar.

– Minst 11 diplomatkablar har modifierats.

– 138 diplomatkablar, som tidigare publicerats av den libanesiska tidningen Al-Akhbar har ännu inte dykt upp på Wikileaks.

– 33 kablar som publicerats av brittiska The Guardian har ännu inte publicerats på Wikileaks.

Känsligt möte censurerat

Bland informationen som raderats finns till exempel dokument om den libyske diktatorn Muammar Khaddafis ukrainska sjuksköterska Galyna Kolotnytska, som raderades den 6 december 17:21.

Annan info som försvunnit från sajten, som predikar öppenhet och transparens, handlar om att den kanadensiska säkerhetstjänsten sjunkit djupare och djupare ner i rättsprocesser - juridiska utmaningar har blivit ett "hinder", skriver man i dokumentet.

Där finns också protokoll som dokumenterar ett timmeslångt möte mellan Bahrains kung Hamad och den amerikanske general Petreus - då överbefälhavare över de allierade styrkorna i Irak. Under mötet uttrycker kung Hamad oro för Iran och säger bland annat att Saudiarabien utövar ett svagt ledarskap för de arabiska intressena i regionen.

"Wikileaks tar betalt av medier"

Samtidigt hävdar bloggen Cryptome att Wikileaks tar betalt av stora medieföretag för "produktionskostnader" i samband med att de förhandssläpper material till nyhetsförmedlare som bland annat brittiska medierna The Guardian, Channel 4 och BBC.

– En mellanhand bad om 100 000 dollar för "produktionskostnader". Vi avböjde. Vi utredde saken, men kunde inte bevisa att pengarna gick till Julian Assange eller Wikileaks. Det verkar som att ett brittiskt public service-produktionsbolag producerade nyhetsinslag för BBC och Channel 4, baserat på tillgång till materialet. Al Jazeera betalade 60 000 brittiska pund. BBC betalade 100 000, Channel 4 160 000. Återigen, vi kunde inte bevisa att något av det gick till Assange, säger en anonym källa vid ett stort medieföretag i New York till Cryptome.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela