Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2015
reaktioner idag

FN-beslut: Homosexuella får avrättas godtyckligt

FN:s generalförsamling tog i november ett kontroversiellt beslut.

USA må ha slopat sin "don't ask, don't tell"-policy för armén och i stora delar av Europa stärks homosexuellas rättigheter steg för steg.

Men i november i år tog FN:s generalförsamling, som befolkas av ett antal länder med en mycket sträng syn på homosexualitet, gemensamt beslutet att stryka "sexuell läggning" från en resolution som ska skydda utsatta grupper från godtyckliga avrättningar.

Beslutet att stryka sexuell läggning från resolutionen kunde tas främst med stöd av ett antal afrikanska länder med tuff lagstiftning mot homosexuella, samt några av medlemsstaterna i Mellanöstern, uppger The New Civil Rights Movement.

Människorättsgrupper och organisationer som kämpar för lika rättigheter oavsett sexuell läggning har uttryckt förvåning och bestörtning över resolutionen.

Som en reaktion på det kontroversiella beslutet har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon under december i stället vädjat till så många länder som möjligt att själva ändra lagen för att skydda homosexuella.

Mer:

Öppet homosexuella får nu bli soldater