Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Choklad - nu ännu godare

- 27/12/2010, 08:40 -
Mmm... nu kan chokladen bli ännu godare.
1 av 3

Mmm... nu kan chokladen bli ännu godare.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ameerikanska forskare har kartlagt kakaons genkod.
2 av 3

Ameerikanska forskare har kartlagt kakaons genkod.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Och kan därmed framställa mer hälsosam och smarrig choklad i framtiden.
3 av 3

Och kan därmed framställa mer hälsosam och smarrig choklad i framtiden.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En grupp forskare har hittat vägen till ännu smarrigare choklad - genom att knäcka kakaoträdets genetiska kod.

PENNSYLVANIA. Det var mayaindianerna som blev först med att lägga en mänsklig hand över chokladens buske - kakaoträdet - för cirka 3 000 år sedan.

Nu har en amerikansk grupp forskare vid Pennsylvaniauniversitetet kartlagt kakaoträdets genetiska kod och hoppas därmed kunna framställa ännu finare choklad som förhöjer smakupplevelsen. Och dessutom nyttigare.

Forskarna har tittat på criollo - den bästa kakaon - som också var den som odlades av mayaindianerna. I dag föredrar kakaobönder i latinamerika hybridträd som ger sämre choklad,men som är tål sjukdomar bättre, uppger Sky News.

Det innebär att fin kakao utgör så lite som fem procent av världsproduktionen.

Forskargruppen har identifierat 84 procent av genmassan - eller 28 798 gener - i grödan, enligt forskningsrapporten som publicerats i tidskriften Nature Genetics.

En av forskarna, Siela Maximova, säger att man lyckats avslöja den genetiska grunden för den kedja som leder fram till chokladens viktigaste egenskap: biosyntesen av olja, flavonoid och terpen.

– Det har också lett till upptäckten av hundratals gener som potentiellt är inblandade i motståndet mot olika smittoämnen. Allt detta kan vi använda för att skynda på utvecklingen mot elitvarianter av kakao i framtiden, säger Maximova.