Bilderna på profeten publicerades ursprungligen i danska Jyllands-Posten 2003.
1 av 6
Bilderna på profeten publicerades ursprungligen i danska Jyllands-Posten 2003. - Foto: Faksimil Jyllands-Posten
De fem gripna ska ha planerat ett allvarligt terrordåd i Danmark. Ett av målen av Jyllands-Postens redaktion.
2 av 6
De fem gripna ska ha planerat ett allvarligt terrordåd i Danmark. Ett av målen av Jyllands-Postens redaktion. - Foto: Niels Hougaard/AP/Polfoto/Scanpix
Även tidningen Politiken redaktion uppges ha varit ett mål för terroristerna.
3 av 6
Även tidningen Politiken redaktion uppges ha varit ett mål för terroristerna. - Foto: MORTEN VASSING Sr / SCANPIX DANMARK / SCANPIX
Anders Danielsson, SÄPO, och Jacob Scharf, PET, berättade under onsdagen att männen bevakats i flera månader.
4 av 6
Anders Danielsson, SÄPO, och Jacob Scharf, PET, berättade under onsdagen att männen bevakats i flera månader. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Det var i det här huset som dansk säkerhetspolis slog till och grep männen.
5 av 6
Det var i det här huset som dansk säkerhetspolis slog till och grep männen. - Foto: Jens Dresling/AP/Polfoto/Scanpix
En av de beslagtagna bilarna hyrdes på en bensinmack i Akalla, Stockholm.
6 av 6
En av de beslagtagna bilarna hyrdes på en bensinmack i Akalla, Stockholm. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Tre svenskar terrorgripna - planerade tidningsattentat

Fem personer gripna för förberedelse till terrorbrott i Danmark. Tre av dem är svenska medborgare och en fjärde är bosatt i Sverige.


Det här är Muhammedbilderna

Muhammedteckningarna som ursprungligen publicerades i danska Jyllands-Posten den 30 september 2005 är tolv satirteckningar med udden riktad mot islamistisk terrorism och mot islams avbildningsförbud mot profeten Muhammed.

Några bilder antydde också ett samband mellan islam, terrorism och kvinnoförtryck.

Syftet med publiceringen var enligt Jyllands-Posten att väcka debatt kring press- och yttrandefriheten. Men i den muslimska världen väckte publiceringen ett ramaskri.

Libyen, Saudiarabien och Iran drog tillbaka sina ambassadörer från Danmark och i flera länder bojkottades danska produkter. Häftiga kravaller drabbade också danska ambassader.

Två av karikatyrtecknarna fick gå under jorden efter att ha hotats. Tecknaren Kurt Westergaard lever fortfarande under polisskydd.

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Under onsdagen har fem personer gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott på dansk mark. Fyra av de gripna är bosatta i Sverige och tre av dem är svenska medborgare.

Fyra av de misstänkta greps i Danmark och den femte på svensk mark. Den man som gripits i Stockholm uppges vara en 37-årig svensk medborgare med tunisisk bakgrund.

De tre personer som bor i Sverige och som nu anhållits i Danmark är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare, född i Libanon, och en 30-årig svensk medborgare.

Den femte anhållne är en 26-årig flykting från Irak som sökt asyl i Danmark.

Enligt danska tidningen Politiken ska attentatsförsöken har riktat sig mot Jyllands-Postens och Politikens redaktioner. Det uppger källor inom danska säkerhetstjänsten, PET, för tidningen.

Säpo väntade ut männen

De fem gripna männen har bevakats intensivt av Säpo i flera månader. När den svenska säkerhetspolisen förstod att gruppen planerade ett terrorbrott i Danmark kontaktade de sina kollegor.

Sedan väntade Säpo in männens resa till Köpenhamn.

Vi visste att de hade vapen i bilen. Men resan var under bevakning och vi planerade att omedelbart avbryta resan om det skulle inkomma någon ny information, till exempel om de skulle begå något brott i Sverige eller om vi gjorde bedömningen att allmänheten skulle kunna komma till skada, säger Anders Danielsson, chef för Säpo.

Männens vistelse på dansk mark övervakades och polisen väntade in rätt läge att gripa dem.

– Vi väntade för att få bättre bevisläge. Det är alltid en bedömning att man inte ingriper för tidigt eller för sent så att någon kan komma till skada. Den här gången var bedömningen korrekt, säger Anders Danielsson.

Bland annat uppges polisen ha hittat automatvapen och skarpladdad ammunition i samband med gripandet.

"Allvarligt hot"

Båda Politiken och Jyllands-Postens publicerade 2005 de berömda Muhammedkarikatyrerna (se faktaruta). Politiken bad dock tidigare i år om ursäkt för sin publicering.

– Gripandena understryker allvaret i de terrorhot som riktar sig mot Danmark och särskilt mot institutioner och personer med anknytning till Muhammedkarikatyrerna, säger Jakob Scharff, chef för PET, till Politiken.

–  Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige i ett pressmeddelande.

– Nu fortsätter vi samarbetet genom att bistå danska myndigheter i deras utredning.

De gripna som har kopplingar till Sverige utreds också i en svensk förundersökning av Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Enligt Säpo har de gripna personerna så vitt känt inga kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm den 11 december i år.

I nuläget bedöms inte dessa gripanden påverka terrorhotsnivån mot Sverige.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!