Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chock efter terrorhotet

- 29/12/2010, 15:24 -

Yves Logghe/Scanpix

Vd:n för huset där Jyllands-Posten och Politiken har sina redaktioner är chockad efter att fem personer - varav fyra bosatta i Sverige - gripits för terroristbrott. Planen: Att gå in och massakrera de två ledande danska tidningarnas medarbetare.

KÖPENHAMN. Dansk och svensk polis har gripit fem personer - misstänkta för att ha förberett en blodig terrormassaker i Köpenhamn.

Målet var tidningarna Jyllands-Postens och Politikens redaktioner, som båda ligger i samma hus, uppger den danska säkerhetstjänsten PET.

Enligt PET:s chef, Jakob Scharf, var målet att ta sig in på redaktionerna och anställa ett blodbad.

– De ville döda så många som möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

– Flera av de misstänkta kan betecknas som militanta islamister med förbindelser till internationella terrornätverk, säger Scharf.

Lars Munch, vd för JP/Politikens Hus i den danska huvudstaden är i chock.

– Det är forfärande för våra medarbetare och deras familjer att se deras arbetsplats hotad igen, säger han till Jyllands-Posten.

Den danska säkerhetstjänsten, PET, säger i ett pressmeddelande att "det planerade terrorangreppet är enligt PET:s uppfattning, avvärjt som följd av gripandena och att händelsen därmed inte leder till en omvärdering av terrorhotet mot Danmark".

Men på JP/Politiken tar man hotet på största allvar.

– Vi har i förväg en förhöjd säkerhetsnivå och står i kontakt med PET om det, säger mediehusets vd, Lars Munch, till JP.

Han säger också att medarbeterna har fått tillgång till psykologhjälp efter avslöjandet.