Lördag 8 Maj
Stockholm

Ungern censurerar Ice-T

Ungerns premiärminister Viktor Orban, som ligger bakom den nya medielagen, är nu ordförande för hela EU. Här tillsammans med Fredrik Reinfeldt.
1 av 3
Ungerns premiärminister Viktor Orban, som ligger bakom den nya medielagen, är nu ordförande för hela EU. Här tillsammans med Fredrik Reinfeldt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Den amerikanske rapparen först att drabbas av den nya medielagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Ungern klubbades en ny lag igenom i december som innebär att en särskild myndighet, NMHH, får möjlighet att bötfälla mediehus för publiceringar som anses vara "obalanserade" eller "kränkande". Ett allvarligt ingrepp i yttrande- och tryckfriheten, enligt kritikerna.

Lagen trädde i kraft den 1 januari 2011 och den första som drabbas av den är amerikanske rapparen Ice-T.

Detta sedan en lyssnare anmält radiostationen Tilos Rádío till mediemyndigheten för att de spelade Ice-T:s It's on, som enligt anmälaren är "ett våldsförhärligande verk" som "leder unga in i språklig primitivitet".

Den ungerska mediemyndigheten lät översätta Ice-T:s text och skickade översättningen till radiostationen tillsammans med ett krav på en förklaring till varför låten spelades.

Myndighetens brev var åtta sidor lång och konstaterade å den ena sidan att ungerska ungdomar förstår engelska väl och tar intryck men att de samtidigt inte vet om textens grammatik kan påverka personer under 16 år negativt, uppger Hungarian Spectrum.

Radiostationen svarar genom att säga att andeles unga lyssnare är liten och att de menar att bara en försvinnande liten del av de unga ungrarna kommer att förstå den mycket svåra Ice-T-texten som till stor del utgörs av slanguttryck.

Samtidigt väcks en annan fråga kring texten.

Den socialistiska oppositionen, MSZP, har formulerat ett öppet brev till mediemyndigheten där de frågar om myndigheten finansierat översättningen av raptexten på egen hand och om den ungerska versionen av texten är att betrakta som officiellt myndighetsdokument.

Om NMHH offentliggjort en extern översättning skulle detta innebära intrång i upphovsrätten, skriver MSZP i brevet, enligt Spiegel.

Ice-T:s It's on som den ungerska censurmyndigheten vill slippa höra:

Kommentera
Kopiera länk
Dela