Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu.
1 av 4
Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu. - Foto: MOHAMED SHEIKH NOR/AP/Scanpix
al-Shabaab har drivit ut FN:s livsmedelsprogram ur Somalia.
2 av 4
al-Shabaab har drivit ut FN:s livsmedelsprogram ur Somalia.
al-Shabaabs träningsläger.
3 av 4
al-Shabaabs träningsläger. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
18-åringen misstänks tillhöra al-Shabaab. Den fruktade islamistmilisten som härjar i Somalia - och stora delar av övriga världen.
4 av 4
18-åringen misstänks tillhöra al-Shabaab. Den fruktade islamistmilisten som härjar i Somalia - och stora delar av övriga världen. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

UD har träffat "terrorsvensken"

En 18-åring från Sundsvall greps i Uganda - misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat åt den somaliska islamistmilisen al-Shabaab. På sin Facebooksida skrev han kort innan han åkte: – I will die like a souljah!


Det här är Sister Souljah

Begreppet refererar till Sister Souljah - en ikon inom hiphopen - som också blivit synonymt med ett "Sister Souljah moment": en politiker som tar avstånd från en extremist. Detta sedan dåvarande president Bill Clinton rasade mot hiphopprofilen Lisa "Sister Souljah" Williams rasistiska utfall under valrörelsen 1992:

– Om svarta människor dödar svarta människor varje dag, varför inte ta en vecka och döda vita människor?

Souljah är i grunden en "hiphopifierad" sammanslagning av orden "soldier" - soldat - och "soul" - själ.

SUNDSVALL/KAMPALA. I november förra året anmälde 18-åringen sitt svenska pass stulet.

Men sex veckor senare greps han i Uganda - misstänkt för att ha planerat att utföra ett terrordåd åt den över hela världen fruktade somaliska islamistmilisen al-Shabaab - som genomfört terrordåd över hela Östafrika och till och med i Danmark.

På sin facebooksida skrev mannen kort innan han drog ner till Afrika:

- I will die lika a souljah! (se faktaruta)

Nu misstänker de lokala myndigheterna att al-Shabaabs plan var att använda honom som självmordsbombare på nyårsafton.

Två dagar innan han greps av ugandisk polis gjorde han en uppdatering med mobilen; Alhamdulillah (som på ett ungefär betyder "Tacka Gud").

Det var den 29 december som 18-åringen greps tillsammans med en kvinna, som pekats ut som al-Shabaab-ledare, och en tredje man vid en passkontroll i Uganda. De ska ha försökt springa förbi vakterna vid passkontrollen.

Hans oklara svar i förhör samt det faktum att han bar en dubbel uppsättning pass - ett svenskt och ett kenyanskt - gjorde passpolisen misstänksam och han greps.

– Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism, säger polisofficeren Ssekate till Expressen.

18-åringen nekar dock att han har kopplingar till al-Shabaab - en grupp som avskyr idrott och musik. Medan 18-åringen på sin facebookprofil hyllar artisten 2pac och fotboll.

Svensk ambassadpersonal fick träffa 18-åringen under tisdagen.

– Han mår efter omständigheterna väl, säger Ellinor Lundmark på UD:s presstjänst till Expressen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.