Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nu får systrarna lämna fängelset - mot en njure

1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
På väg mot friheten.
6 av 8
På väg mot friheten. Foto: Rogelio V. Solis/AP/Scanpix
7 av 8
8 av 8

Systrarna Jamie och Gladys Scott har - efter 16 år i fängelse - tagit sina första steg i frihet. Båda två varsin njure fattigare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PEARL. Systrarna Jamie och Gladys Scott kunde på fredagen lämna  Mississippi Department of Correction efter att ha avtjänat 16 år i fängelse.

– Vi är fria! Gud signe er alla, ropade de ut när de lämnade murarna bakom sig i en silverfärgad jeep.

Men den nyvunna friheten kommer med ett ovanligt pris. Inom ett år måste Gladys Scott, 36, donera en njure sin sjuka syster.

De båda systrarna dömdes 1994 till livstids fängelse för väpnat rån. Rånet mot en livsmedelsaffär julafton 1993 gav inte mycket - mellan 11 och 200 dollar, enligt olika källor. Men straffet blev hårt.

Frihet till slut

Till slut gick Mississippis guvernör, Haley Barbour, med på att frige Jamie Scott, 38, som var svårt sjuk och i behov av en ny njure.

Men de människorättsgrupper som länge kämpat för att få henne fri menade att hon riskerar att dö utan en njurdonation.

Därför frigavs också Gladys - mot att hon donerar sin egen njure till systern.

Nu ska de flytta till Florida där deras numera vuxna barn bor. Samtidigt ska systrarna lära sig hantera livet på utsidan. Använda mobiltelefoner för första gången. Och inte minst klara av den besvärliga medicinska operationen utan jobb och utan pengar.

"Vi är välsignade"

Än så länge står dock glädjen i centrum. På en presskonferens efter frigivandet tackade de alla människorättsgrupper som stöttat dem.

– Vi är helt enkelt välsignade. Det har varit en lång, svår väg, men vi har klarat det, säger Gladys Scott.

Hon fick reda på att hon skulle försättas på fri fot på tevenyheterna.

– Jag började skrika och tjuta. Jag skriker och tjuter fortfarande, säger hon enligt The Independent.

Nu ska de båda systrarna Scott flytta till Pensacola i Florida där de ska bo under mammas tak.

Om Gladys inte lever upp till kravet på att donera sin njure är det oklart vad som händer. Skulle en domstol verkligen finna att villkoret rimmar med lagen?

"Hypotetiskt"

– Alla "tänk om"-frågor är, just nu, helt hypotetiska. Vi får hantera den situationen om den faktiskt inträffar, säger guvernör Haley Barbour i ett uttalande.

Dessutom är det ännu inte säkert om njurarna matchar.

– Jag ville ge min syster en chans att stiga ut genom fängelseporten. Jag ber till gud att min njure matchar, säger Gladys Scott, enligt San Francisco Gate.

Systrarnas supportrar säger att Gladys inget hellre vill än att rädda sin systers liv.

Guvernören Haley Barbour, som tjänstgjort i två perioder för republikanerna, lämnar sin post i januari om ett år och behöver därmed inte betala något politiskt pris om avtalet spricker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela