1 av 4
- Foto: Victor R. Caivano/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: VICTOR R. CAIVANO/AP/Scanpix
Cowboypresidenten Vicente Fox vill nu - sedan han lämnat politiken - legalisera alla droger.
3 av 4
Cowboypresidenten Vicente Fox vill nu - sedan han lämnat politiken - legalisera alla droger. - Foto: Mario Armas/AP/Scanpix
Vicente Fox lever numera på sin ranch i centrala Mexiko.
4 av 4
Vicente Fox lever numera på sin ranch i centrala Mexiko. - Foto: AP/Scanpix

Hårdkokt expresident vill legalisera alla droger nu

Vicente Fox, Mexikos expresident, är känd som en hårdkokt cowboy som gjort det till sitt livs uppgift att bekämpa narkotikakartellerna. Men nu sällar han sig till den allt större skara politiker som vill legalisera knarket.– Förbud fungerade inte ens i paradiset.


Mexikos krig mot knarket

Mexikos knarkkrig är en väpnad konflikt mellan rivaliserande narkotikakarteller och mellan kartellerna och regeringen.

Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

Gripanden av nyckelpersoner, särskilt inom Tijuana- och Golfkartellerna, har lett till upptrappat våld.

Under de senaste tre åren har minst 15 000 människor dött i drogrelaterat våld.

Regeringen har mobiliserat 50 000 soldater för att bekämpa kartellerna.

MEXICO CITY. Allt eftersom Mexiko drunknar allt djupare ner i det träsk av våld som plågar landet i spåren av kriget mot narkotikan är det föga förvånande att allt fler kritiker av regeringen i stället vill söka andra vägar.

Mer förvånande är att Mexikos expresident Vicente Fox, som en gång drog igång kriget mot narkotikan och sagt att detta krig är "alla striders moder", anslutit sig till kritiken mot förbudspolitiken.

Fox var president mellan 2000 och 2009 och fick mot slutet av sin presidentperiod se narkotikakartellerna slå tillbaka med full kraft.

Redan i somras skrev han på sin blogg att kriminalisering av droger inte fungerar. Men nu går han i en intervju med Time Magazine ännu längre.

"Adam åt äpplet"

Fox förklarar sig där vara för fullskalig legalisering av produktion, distribution och försäljning av förbjudna droger.

– Förbud fungerade inte i Edens lustträdgård heller. Adam åt äpplet, säger Vicente Fox, 68, till Time.

Han pratar i första hand om marijuana, men säger att hans resonemang kan appliceras på samtliga i dag förbjudna droger.

– Vi måste ta hela produktionskedjan ur händerna på brottslingar och föra den till producenternas händer. Jag säger inte att legalisering innebär att droger är bra. De är inte bra utan dåliga för din häsa och man bör inte använda dem. Men till syvende och sist ligger detta ansvar hos medborgarna, säger Fox till Time.

Går allra längst

Fox är inte den förste latinamerikanske expolitiker att förespråka en legalisering av droger, men han är den förste som vid sin tid vid makten stått för en radikalt annorlunda politisk praktik.

En totallegalisering av samtliga droger skulle vara en dramatisk förändring och går mycket längre än de narkotikapolitiska experiment som tillämpats i bland annat Nederländerna, Portugal, Spanien, Schweiz och Tjeckien.

I dessa länder har man bara avkriminaliserat bruk och innehav av mindre mängder. Det vill säga inte gjort varorna beskattningsbara och fört in dem i vanliga legala affärsverksamheter.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.