Söndag 9 Maj
Stockholm

Militären stödjer demonstranterna

1 av 9
Vissa rapporter talar om militärer som plöstligt byter sida och stödjer demonstranterna.
2 av 9
Vissa rapporter talar om militärer som plöstligt byter sida och stödjer demonstranterna. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/SCANPIX
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen.
3 av 9
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen. Foto: Khalil Hamra/AP/SCANPIX
Det är fortfarande oklart hur många som skadats eller dödats.
4 av 9
Det är fortfarande oklart hur många som skadats eller dödats. Foto: Victoria Hazou/AP/SCANPIX
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen. Presidenten har beordrat militären att hjälpa polisen.
5 av 9
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen. Presidenten har beordrat militären att hjälpa polisen. Foto: Victoria Hazou/AP/SCANPIX
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen.
6 av 9
Demonstrationerna fortsätter unde fredagskvällen. Foto: Ben Curtis/AP/SCANPIX
7 av 9
8 av 9
9 av 9

De våldsamma protesterna i Egypten fortsätter. Kraftiga explosioner hörs i Kairo, guvenörsbyggnaden brinner och tusentals människor trotsar utegångsförbudet. Nu har regimen satt in pansarfordon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO/SUEZ. Efter fredagsbönen avslutades klockan tolv har Egypten skakats av kraftiga demonstrationer. Under kvällen har våldsamheterna ökat.

Vid 17-tiden hördes kraftiga explosioner i huvudstaden Kairo, samtidigt har demonstranterna satt eld på guvernörsbyggnaden. Även regeringspartiet NDP:s huvudbyggnad står i lågor. Demonstranter har även stormat polisstationer och beväpnat sig med vapen. Al Jazeeras utsända journalister rapporterar att polisen inte syns till i vissa områden. Minst två personer ska ha dödats under sammandrabbningarna på kvällen.

– Situationen är kaotisk, demonstranterna viker inte en tum, säger en journalist till Al Jazeera samtidigt som mörkret faller över Kairo.

Militären intar gatorna

I staden Suez är läget otroligt spänt. Under fredagen har polisen skjutit gummikulor och tårgas mot demonstranterna. När utegångsförbudet började gälla, vid 17-tiden svensk tid, rapporterade Al Jazeera om att minst fem pansarfordon började patrullerade gatorna. Samtidigt hördes skottlossning runt om i staden.

– Många kommer att dö. Det kan bli ett blodbad, säger aktivisten Hatem Khaled till norska VG.

Demonstranter attackerar polisfordon och försöker välta dem. I flera fall har polisen öppnat eld rakt in i folkmassorna. Det är oklart om de skjuter med skarp ammunition eller gummikulor.

I ett annat fall försökte polisen fly från demonstranterna i en större minibuss och körde i full fart rakt in i folkmassan.

Militären skakar hand med demonstranterna

Vid 19-tiden rapporterades att egyptisk polis började att överge gatorna, i stället syntes mängder av militärfordon som var på väg in i Kairo. Men farhågorna om ett blodbad verkar vara överdriva.

Al Jazeera rapporterar om att demonstranterna välkomnar militären, och flera vittnen uppger att soldater skakar hand med demonstranterna.

Presidenten håller tal

Presidenten har inte synts till sedan demonstranterna tog till gatan den 25 januari. Under kvällen väntas han dock hålla ett tal till nationen.

Telefon och internet är avstängda i Egypten, vilket gör det svårare för demonstranter att kommunicera med varandra.

Nyheter24:s medarbetare, som befinner på plats i Kairo, har inte kunnat nås.

Artikeln uppdateras löpande

Kommentera
Kopiera länk
Dela