Söndag 23 Jan
Stockholm

Iran: Revolutionen skapar ett islamiskt Mellanöstern

... våld för att kväsa folkets vilja.
1 av 3
... våld för att kväsa folkets vilja. Foto: AP/Scanpix
I båda länderna använder regimerna...
2 av 3
I båda länderna använder regimerna... Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
3 av 3

Irans utrikesminister hävdar att upproren i Egypten och Tunisien bidrar till ett islamiskt Mellanöstern. Samtidigt får den iranska oppositionen nytt hopp av arabländernas revolutioner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TEHERAN. Den iranske utrikesministern, Ali Akbar Salehi, menar att händelseutvecklingen i Egypten - och sedan tidigare i Tunisien - spelar den iranska regimen i händerna.

– Med den kunskap jag har om det stora revolutionära och historieskapande folket i Egypten är jag säker på att de kommer att bidra till att skapa ett islamiskt Mellanöstern för alla som söker frihet, rättvisa och självständighet, säger Ali Akbar Salehi till den iranska statstelevisionen.

Salehi, som i lördags godkändes som utrikesminister av det iranska parlamentet, menar att upproren tyder på att impopulära regimer inte längre är välkomna och att västvärlden tappat greppet.

– Folken i Tunisien och Egypten bevisar att tiden som kontrollerats av regimer, som styrs av världsarrogansen (Väst), är förbi.

"Samma mönster där som här"

Men också den iranska regimen har haft sina popularitetssvackor och skakades så sent som efter valet 2009 av kraftiga protester mot president Mahmoud Ahmadinejad.

Och nu menar också oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi att massprotesterna 2009 - som våldsamt slogs ner av den iranska regimen - inspirerats av samma vrede som nu skakar Tunisien, Egypten och Jemen.

– I dag har det persiska folkets paroll - "var är min röst?" - också nått Egypten, säger Mousavi i ett uttalande på sin webbsida.

– Vi ser samma mönster i Egypten nu som vi såg då här hemma i Iran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela