Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Assange: Ta mig hem

... Australiens premiärminister Julia Gillard.
1 av 4

... Australiens premiärminister Julia Gillard.

Mark Graham/AP/Scanpix

2 av 4

Wikileaks

3 av 4

Wikileaks

4 av 4

Wikileaks

Nyheter | 04/02/2011 16:13

Wikileaks chefredaktör Julian Assange vill hem till Australien. SE VIDEO!

MELBOURNE. I en videohälsning till ett sällskap som samlats i australiska Melbourne för att lyssna på Wikileaksgrundaren sa Julian Assange att han längtar hem till sin stad och bad de landsmän som sympatiserar med hans sak att agera.

I talet jämförde han också Wikileaks kamp för öppenhet med medborgarrättsrörelsen på 1950-talet, fredsrörelsen på 1960-talet samt feminismen och miljörörelsen, uppger Herald Sun.

– För internetgenerationen är detta vår utmaning och det här är vår tid, sa Julian Assange.

– Vi stöder en sak som inte är mer radikal än att medborgarna har rätt att granska sina regeringar.

Han uppmanar australier att kräva att attackerna mot hans personal och organisation upphör och att den australiska regeringen "träder fram" kring sina relationer med främmande makt i förhållande till Wikileaks och att han får återvända hem.

– Vi är mycket rörda över det engagemang som australier visat för oss, men vi vill se engagemanget förvandlas till aktivism.

Med dess tystnad, menar Assange, har hemlandets regering gett sitt medgivande till dem som krävt att han och andra nyckelpersoner inom Wikileaks avrättas.

Han riktade sig sedan direkt till Australiens premiärminister.

Julia Gillard borde vidta aktiva åtgärder för att få hem mig och för att beskydda vår personal, sa Assange.