... försvarsminister Robert Gates (t.h.).
1 av 3
... försvarsminister Robert Gates (t.h.). - Foto: J Scott Applewhite/AP/Scanpix
Den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23, hotas av dödsstraff efter de massiva publiceringarna av hemligstämplade dokument.
2 av 3
Den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23, hotas av dödsstraff efter de massiva publiceringarna av hemligstämplade dokument. - Foto: Privat
Kongressledamoten Dennis Kucinich har krävt att Mannings behandling ska utredas och skrivit ett brev till...
3 av 3
Kongressledamoten Dennis Kucinich har krävt att Mannings behandling ska utredas och skrivit ett brev till... - Foto: Lawrence Jackson/AP/Scanpix

Bradley Manning vill bli fri för att han nekats rättigheter

Soldaten som misstänks ha läckt hundratusentals hemliga dokument till Wikileaks hoppas bli frikänd på grund av han nekats sina grundläggande rättigheter.


Källan bakom läckorna?

Bradley E Manning, född 1987, är en tidigare amerikansk militär som jobbat som underrättelseanalytiker inom försvarsmakten vid 2nd Brigade Combat Team.

Han sitter för närvarande i häkte, åtalad för att ha kommit över och fört vidare hundratusentals hemliga dokument.

Han tros ligga bakom samtliga stora läckor av amerikanska topphemliga uppgifter på Wikileaks.org - Afghan War Logs, Iraq War Logs och den senaste publiceringen av diplomatisk korrespondens. Han ska också ha läckt videon Collateral Murder.

Manning var en skicklig militär och avancerade snabbt, men tros med tiden ha blivit allt mer utstött. Han tog kontakt med en känd hacker, Adrian Lamo, via en chattfunktion, och förklarade att han hade tillgång till massiva mängder hemliga dokument som han menade "förtjänade offentlighet och inte att samla damm i arkiven".

Lamo låtsades spela med, men vände sig i stället till myndigheterna.

Manning greps i maj 2010 och fördes till en amerikansk militärbas i Kuwait.

Wikileaks grundare Julian Assange ställde sig först kallsinnig till gripandet och sa att Manning varit medveten om riskerna. Men han har senare ångrat uttalandet och sagt att organisationen ska göra allt för att hjälpa den förmodade källan.

QUANTICO. Medan Wikileaksgrundaren Julian Assange inför 100 journalister och med en kändistät supporterskara i ryggen står inför rätta i London - med hot om att utlämnas till Sverige - pågår menige Bradley Mannings kamp för rättvisa mer i det tysta.

Bradley Manning, 23, är den soldat som tros ha läckt massiva mängder hemligstämplade dokument till Wikileaks medan han var stationerad som underrättelseanalytiker på en amerikansk militärbas i Irak (se faktaruta).

"Inhumana förhållanden"

Nu sitter han fängslad på marinbasen i Quantico, Virginia. Enligt flera människorättsgrupper under förhållanden som beskrivits som inhumana och liknats vid psykologisk tortyr.

Nu hoppas Mannings försvarsteam kunna få honom frikänd med anledning av att han nekats sina konstitutionella rättigheter.

23-åringen sitter isolerad i en liten cell i stort sett utan möjlighet att ta emot besök, utan att få läsa eller skriva eller på annat sätt fördriva tiden.

En av de få som fått besöka fången - IT-forskaren David House - säger att Manning blev mycket intresserad när han fick höra att nya medier hjälpt till att sänka regimerna i Tunisien och Egypten.

Oro för hälsa

Men hans vänner är - trots ljusglimtar som denna i Mannings tillvaro - mycket oroliga för hans psykiska och fysiska hälsa, uppger The Independent.

Hans advokat, David Coombs, påpekar att hans klient är den ende fången på Quanticos marinbas som har maximala restriktioner.

Till en början sa myndigheterna att Bradley Manning hålls isolerad för sin egen säkerhets skull. Men hans vänner tror att det är ett sätt att straffa den 23-årige exsoldaten.

Enligt juridiska experter kan det - ironiskt nog - leda till att de amerikanska myndigheternas eventuella åtal mot Wikileaks frontfigur, Julian Assange, går om intet.

Deal mot vittnesmål

USA:s justitiekansler, Eric Holder, sägs ha börjat fundera på vilken typ av åtalseftergifter man kan erbjuda Manning om han går med på att vittna mot Assange i ett eventuellt åtal.

– Man anser att Manning är i ett sådant dåligt skick att han kan tänkas erbjuda något kring Assange. Men man kan vända på det i en rättssal genom att peka på att han kan säga saker för att tillfredställa myndigheterna i ett desperat försök att få bättre behandling, säger advokaten Robert Feldman till The Independent.

– Man kan också fråga sig hur trovärdigt hans vittnesmål blir om han verkligen tagit psykologisk skada.

Men Feldman tillägger att allt som står på spel ändå inte talar för att Manning får det bättre någon gång snart.

– Kommer Eric Holder att släppa den här frågan? Nej, om han gör det kommer folk som Sarah Palin att slita honom i stycken.

Politisk support

Samtidigt har Manning stöd av andra politiska krafter i USA - även om de är alltmer marginaliserade. Den demokratiske kongressledamoten Dennis Kucinich, säger att han tänker följa upp de frågor han ställt till försvarsminister Robert Gates om hur Manning behandlas i fängelset.

Kucinich menar att om anklagelserna om den dåliga behandlingen stämmer kan de strida mot konstitutionens paragraf som förbjuder "grym och ovanlig bestraffning".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.