Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Militärkupp i Egypten"

- 10/02/2011, 21:21 -
1 av 2

Master Sgt Jerry Morrison/AP/Scanpix

2 av 2

Mohammed Abou Zaid/AP/Scanpix

Ledarskribenten Aron Lund vid Upsala Nya Tidning hävdar att signalerna från Kairo pekar mot att en militärkupp redan ägt rum.

KAIRO. På statliga al-Ahrams hemsida publicerades under torsdagen ett uttalande från den egyptiska armén.

Högsta rådet för de väpnade styrkorna, under ledning av överbefälhavare Hussein Tantawi, har beslutat "att undersöka vilka händelser och åtgärder som är nödvändiga för att bevara landet och det stora egyptiska folkets förtjänster och strävanden".

– Även om de inte rullat ut stridsvagnar på gatorna verkar det som om militären försökt ta över makten. I praktiken har förmodligen Mubarak inte haft miltärens stöd den sista tiden. Han har ju inte synts till på några möten, säger ledarskribenten Aron Lund i UNT.

Andra bedömare tolkar det som att militären tagit sin hand från Hosni Mubarak och slutgiltigt tagit ställning för 25-januarirevolten.

Läs hela uttalandet här:

"Högsta rådet för de väpnade styrkorna har hållit ett möte i dag, under ledning av fältmarskalk Hussein Tantawi, överbefälhavare för de väpnade styrkorna och försvars- och krigsindustriminister, för att undersöka vilka händelser och åtgärder som är nödvändiga för att bevara landet och det stora egyptiska folkets förtjänster och strävanden. Rådet beslutade att fortsätta mötas fortlöpande för att undersöka vilka beslut som är möjliga att fatta i detta avseende."

Rådet utfärdade en kommuniké under namnet Kommuniké nummer ett, med följande innehåll:

"Med utgångspunkt i de väpnade styrkornas ansvarskänsla och deras plikt att skydda folket och övervaka dess intressen och säkerhet, och för att skydda fosterlandets och medborgarnas säkerhet, och det stora egyptiska folkets förtjänster, och dess egendom, och för att understryka sitt stöd för folkets legitima krav, samlades Högsta rådet för de väpnade styrkorna, idag torsdagen 10 februari 2011, för att undersöka situationens utveckling och historia. Rådet beslutade att fortsätta mötas fortlöpande för att undersöka vilka aktioner och åtgärder som är möjliga att ta för att trygga fosterlandet och det stora egyptiska folkets förtjänster och förhoppningar."