Algeriets president Abdelaziz Bouteflika.
Algeriets president Abdelaziz Bouteflika. - Foto: Shane Macmillan/Scanpix

Polis slog ner demonstration i Algeriet

"Regimen är rädd."


Svallvågorna efter de folkliga upproren i Tunisien och Egypten som resulterade i president Zine El Abidine Ben-Alis respektive Hosni Mubaraks avgångar har nu spridits till Algeriet.

En spontan demonstration har mött massivt motstånd från tungt beväpnade polisstyrkor och tio personer har arresterats och säkerhetsstyrkor har stängt av infarterna till huvudstaden Alger, rapporterar Al-Jazeera.

I nuläget beräknas antalet poliser till 35.000 och demonstranter har brutit sig igenom polisavspärrningarna.

Företrädare för algeriska oppositionspartiet Rally for Culture and Democracy (Samling för kultur och demokrati) beskriver demonstrationen som "spontan och oorganiserad" och "explosion av glädje" med krav på regeringsskifte och ökade demokratiska friheter.

Bloggaren och aktivisten Elias Filali säger till Al-Jazeera att tajmingen är perfekt:

– Algeriet är en polisstat precis som Egypten, baserad på korrupton, valfusk och repression. Regimen är rädd.

Presidenten Abdelaziz Bouteflika annonserade för bara en vecka sedan att landets 19-åriga undantagstillstånd kommer att avskaffas inom en snar framtid samt att den statskontrollerade televisionen och radion kommer att ge utrymme åt samtliga politiska partier.

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.

Skott mot lägenhet i Solna

1 timme sedan
Tidigt på söndagsmorgonen sköt någon eller några flera skott mot en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Råsunda i Solna.

USA: Skydda palestinier mer

2 timmar sedan
Israel riskerar ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas om landet inte gör mer för att skydda civila palestinier, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin