Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flyktingkris i Italien efter Jasminrevolutionen

1 av 1

Giuseppe Aresu/AP/Scanpix

Nyheter | 13/02/2011 16:36

Lega Nord vill sätta in italienska styrkor i Tunisien.

Runt 5000 tunisier har på kort tid sökt asyl i Italien efter Jasminrevolutionen i Tunisien. De flesta har kommit i småbåtar över Medelhavet och läget i Italien är nu akut.

Regeringen i landet har därför utlyst humanitärt krisläge och många av de asylsökande har fått sova under bar himmel i hamnen.

Många av de små orter dit de asylsökande kommit saknar också resurser för att kunna sätta in humanitärt bistånd till de många tunisierna.

Främlingsfientliga partiet Lega Nords Roberto Maroni, som är inrikesminister i Italien, säger i en intervju att han vill sätta in italienska styrkor i Tunisien för att hindra flyktingar som är på väg till Italien, uppger Monsters and Critics

Han är också mycket kritisk till att EU inte hjälper till.

- Bryssel har lämnat Italien i sticket. Jag bad Bryssel om hjälp, och fick svaret att förfrågningar måste lämnas in två veckor i förväg. Jag är mållös inför denna byråkratiska inställning, säger Maroni till tevekanalen TG5.