Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Revolutionen till Iran

Amir Arjmand - rådgivare åt den iranska oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi.
1 av 3

Amir Arjmand - rådgivare åt den iranska oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi.

Valet 2009 misstänks däremot av Gröna rörelsen-aktivister för att vara riggat. 
Här ses Mahmoud Ahmadinejad bland sina anhängare vid det årliga firandet av den iranska revolutionen.
2 av 3

Valet 2009 misstänks däremot av Gröna rörelsen-aktivister för att vara riggat. Här ses Mahmoud Ahmadinejad bland sina anhängare vid det årliga firandet av den iranska revolutionen.

Vahid Salemi / AP / SCANPIX

Mir-Hossein Mousavi förlorade Irans presidentval år 2009 till den nuvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.
3 av 3

Mir-Hossein Mousavi förlorade Irans presidentval år 2009 till den nuvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Vahid Salemi / AP / SCANPIX

Nyheter | 14/02/2011 11:48

Tusentals demonstranter väntas under måndagen gruppera sig i Irans huvudstad Teheran. "Protestvågen går inte att stoppa med några förbud..."

TEHERAN. Den 17 december 2010 startade den numera världsberömda Jasminrevolutionen i samband med att den 26-årige gatuförsäljaren Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i Tunisien för att protestera mot att hans varor blivit beslagtagna.

Nästan två månader senare håller Egyptens diktator sitt avskedstal efter att han bara dagen tidigare hårdnackat insisterat på att sitta kvar tills valet i september.

Nu slår demokratiseringsvågen kanske också mot Iran.

Vi för en pacifistisk linje, vi vill inte se våld. Dessutom, vi är inte rädda - det är iranska regeringen som är rädd, säger Amir Arjmand, rådgivare åt den iranske oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi till Dagens Nyheter.

Precis som i Egypten och Tunisien använder den iranska regeringen olika former av mediecensur för att störa den växande oppostitionsrörelsens chanser att organisera manifestationer.

– Regeringen använder alla medel den kan ta till. Men att kalla ut folk är ändå inte omöjliggjort, vi kan mobilisera på många skilda sätt, säger Arjmand, som numera arbetar för den Gröna rörelsen från Paris efter att han tvingats fly från Iran förra året.

Armandj menar att kampen för frihet och demokrati kommer att ta tid - men att makten egentligen ligger hos det iranska folket och att det är folket som måste avgöra hur landets konstitution ska se ut i framtid, skriver Dagens Nyheter.

– Och vi har tålamod, stort tålamod, fortsätter han.