Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Protesterna i Iran sprider sig över landet

- 14/02/2011, 14:18 -

Vahid Salemi/AP/SCANPIX

Regimen försöker nu slå ner de planerade protesterna i Iran. Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi sitter i husarrest. Säkerhetsstyrkor cirkulerar i huvudstaden. Samtidigt rapporteras att protesterna sprider sig.

TEHERAN. Demokratiseringsvågen i arabvärlden sprider sig. Nu kämpar folket i Iran för frihet. Via internet har oppositionen uppmanat till protester under måndagen, inspirerade av revolutionerna i Egypten och Tunisien.

Regimen gör nu allt för att stoppa protesterna i landet. Enligt BBC sattes oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi i husarrest under måndagen. Ytterligare en oppositionsledare, Mehdi Karroubi, har även han förhindrats att kommunicera med omvärlden.

– Vi är inte rädda - det är iranska regeringen som är rädd, sa Amir Amir Arjmand, rådgivare åt den iranske oppositionsledaren, tidigare i en intervju.

Tårgas

Centrala Teheran bevakas nu av säkerhetsstyrkor. Beväpnade med hagelgevär, tårgas och batonger kör kravallpolis runt på motorcyklar, skriver Al Jazeera.

Enligt obekräftade uppgifter har polisen även avfyrat tårgas mot demonstranter.

Sprider sig

Men trots regimens maktdemonstration fortsätter människor att strömma till de centrala delarna av Teheran.

Protesterna uppges även sprida sig i landet. Demonstrationer mot den sittande regimen ska under måndagen ha blossat upp i staden Isfahan, 45 mil söder om huvudstaden, skriver Theran Bureau.