... stöld av dokument.
1 av 3
... stöld av dokument. - Foto: US State Departement
USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar regeringar för att begränsa friheten på internet. Men...
2 av 3
USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar regeringar för att begränsa friheten på internet. Men... - Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix
... Clinton menar att Wikileaks inte har något att göra med yttrandefrihet, utan med...
3 av 3
... Clinton menar att Wikileaks inte har något att göra med yttrandefrihet, utan med... - Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Hillary hyllar nätfrihet

USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar förtryckande regimer: Begränsa inte friheten på nätet.


WASHINGTON. USA är fast beslutet att skydda den globala friheteninternet. Det säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton i ett tal just som nätaktivister lyckats mobilisera massorna i flera länder i Mellanöstern för att störta sina diktatorer.

Och - kanske något ironiskt - samtidigt som USA med bland annat Clinton i spetsen bedrivit en hätsk kampanj mot Wikileaks och sajtens nätpublicering av hemliga amerikanska diplomattelegram.

Mer pengar

– Det här är en utrikespolitisk prioritering, en som kommer att få ännu större betydelse de närmaste åren, säger Clinton om den amerikanska offensiven för frihet på internet.

I det tal, som räknas som en linjetal, avslöjade Clinton att den amerikanska regeringen kommer att investera ytterligare 25 miljoner dollar (168 miljoner kronor) för att hjälpa nätdissidentern och digitala aktivister att bekämpa förtryckande regimer, uppger BBC.

Hon nämnde särskilt Kina, Syrien, Kuba, Vietnam och Burma som exempel på länder som begränsar yttrandefriheten på nätet.

Mer Twitter

Clinton konstaterade också att Egyptens försök att dämpa protesterna genom att stänga av internet inte lyckades.

USA ska också starta twitterkonton på kinesiska, ryska och hindi. Utrikesdepartementet twittrar redan på franska, spanska, arabiska och persiska.

Men hon drar gränsen för internets frihet vid Wikileaks - ett nätverk som hon menar sysslar med stöld.

Måste ha hemligheter

– I grunden började Wikileaksaffären med en stöld. Regeringsdokument har stulits på samma sätt som om de hade smugglats ut i en portfölj.

Clinton avvisade också kraven på att regeringar ska sköta alla sina affärer med transparens.

– USA skulle vare sig kunna ge våra medborgare säkerhet eller främja mänskliga rättigheter och demokrati runt om i världen om vi var tvungna att offentliggöra varje steg i våra allra mest känsliga operationer, säger utrikesministern.

/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.