Söndag 5 Dec
Stockholm

Hillary hyllar nätfrihet

... stöld av dokument.
1 av 3
... stöld av dokument. Foto: US State Departement
USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar regeringar för att begränsa friheten på internet. Men...
2 av 3
USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar regeringar för att begränsa friheten på internet. Men... Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix
... Clinton menar att Wikileaks inte har något att göra med yttrandefrihet, utan med...
3 av 3
... Clinton menar att Wikileaks inte har något att göra med yttrandefrihet, utan med... Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar förtryckande regimer: Begränsa inte friheten på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. USA är fast beslutet att skydda den globala friheteninternet. Det säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton i ett tal just som nätaktivister lyckats mobilisera massorna i flera länder i Mellanöstern för att störta sina diktatorer.

Och - kanske något ironiskt - samtidigt som USA med bland annat Clinton i spetsen bedrivit en hätsk kampanj mot Wikileaks och sajtens nätpublicering av hemliga amerikanska diplomattelegram.

Mer pengar

– Det här är en utrikespolitisk prioritering, en som kommer att få ännu större betydelse de närmaste åren, säger Clinton om den amerikanska offensiven för frihet på internet.

I det tal, som räknas som en linjetal, avslöjade Clinton att den amerikanska regeringen kommer att investera ytterligare 25 miljoner dollar (168 miljoner kronor) för att hjälpa nätdissidentern och digitala aktivister att bekämpa förtryckande regimer, uppger BBC.

Hon nämnde särskilt Kina, Syrien, Kuba, Vietnam och Burma som exempel på länder som begränsar yttrandefriheten på nätet.

Mer Twitter

Clinton konstaterade också att Egyptens försök att dämpa protesterna genom att stänga av internet inte lyckades.

USA ska också starta twitterkonton på kinesiska, ryska och hindi. Utrikesdepartementet twittrar redan på franska, spanska, arabiska och persiska.

Men hon drar gränsen för internets frihet vid Wikileaks - ett nätverk som hon menar sysslar med stöld.

Måste ha hemligheter

– I grunden började Wikileaksaffären med en stöld. Regeringsdokument har stulits på samma sätt som om de hade smugglats ut i en portfölj.

Clinton avvisade också kraven på att regeringar ska sköta alla sina affärer med transparens.

– USA skulle vare sig kunna ge våra medborgare säkerhet eller främja mänskliga rättigheter och demokrati runt om i världen om vi var tvungna att offentliggöra varje steg i våra allra mest känsliga operationer, säger utrikesministern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela