Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pakistan: "Terrordåd planerades här"

Nyheter | 12/02/2009 13:58

Men Pakistan vill ha mer bevis.

ISLAMABAD. Under en presskonferens på torsdagen uppgav Pakistans inrikesminister Rehman Malik att en del av Bombayattacken planerades i Pakistan. Bland annat ska en av huvudmännen hyrt en lägenhet i Karachi.

– En del av konspirationen planerades i Pakistan, men en stor del utformades i Indien. Terroristerna tränades av Zaki ur Rehman Lakhvi, ledare för terrororganisationen Lashkar-e-Taiba, uppgav inrikesministern för reportrar under presskonferensen skriver Times of India.

Åtta personer är anklagade för att ha planerat de samordnade attentaten mot en rad mål i Bombay som kostade 179 människor livet i slutet av november förra året. Sex misstänkta terrorister är häktade, inklusive en person från Barcelona, Spanien som betalade för terroristernas mobilkommunikation.

Inrikesministern berättade även att Pakistan kommer be Interpol om hjälp eftersom mejladresser och telefonteknologin var registrerad i USA och Italien.

–Det oroar mig att terrorister i Pakistan kan utnyttja systemen i USA och Italien, uppgav Malik enligt CNN.

Samtidigt vill Pakistan ha mer bevis från Indien.

–Vi behöver DNA från de misstänkta. Vi vill också ha Ajmal Amir Kasab's, "den leende terroristens", vittesmål i rätten. Pakistan har även 30 specifika frågor som vi väntar på svar på från den indiska regeringen, avslutade Malik enligt Times of India.

Pakistan erkänner att attentatet planerades i Pakistan:

Skrivet av: