Onsdag 28 Sep
Stockholm

Fler skolor förstörda av talibaner

Pakistanska talibaner sprängde i dag fyra skolor i regionen Swat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pakistanska talibaner sprängde på måndagen fyra skolor i regionen Swat. Skolorna är stängda över vintern och ingen skadades i dåden men attentaten innebär att över 170 skolor förstörts i området den senaste tiden.

Händelsen inträffade bara timmar efter det att landets informationsminister Sherry Rehman lovade att alla skolor i Swat ska öppnas innan mars.

Den vackra Swatdalen var förr ett populärt turistmål men har den senaste tiden fallit i händerna på väpnade islamistgrupper. Boende i området säger att trakten tagits över av talibaner som vill införa en sträng islamtolkning i dalen.

Precis som sina afghanska motsvarigheter är de pakistanska talibanerna emot att flickor går i skolan och nyligen förbjöd de all utbildning av kvinnor. Flera av grupperna ser också skolorna som symboler för regeringen.

Pakistan har ökat trycket på de militanta grupperna den senaste tiden men offensiven mot talibanerna hotas av utvecklingen efter attentaten i Bombay - eftersom pakistanska trupper i stället fått förläggas till gränsen mot Indien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.