1 av 4
- Foto: JENS DIGE/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Jens Dige/Scanpix
3 av 4
- Foto: JOHN MCCONNICO/AP/Scanpix
Rättvisan har sagt sitt - och gett staten rätt. Bilden är från en modevisning i Christiania.
4 av 4
Rättvisan har sagt sitt - och gett staten rätt. Bilden är från en modevisning i Christiania. - Foto: CARSTEN SNEJBJERG/Scanpix

Christiania förlorade - staten äger den danska fristaden

Den danska fristaden Christiania - som i 30 år har varit ett tillhåll för hippies och haschflummare - förlorade ett avgörande slag i domstol. Staten har bruksrätt till området, inte invånarna.


KÖPENHAMN. Enligt ett utslag i Danmarks högsta domstol har christianiterna ingen rätt till området de bebott sedan 1971.

Det är staten som äger Christiania - och har därmed rätt att vräka ockupanterna.

Men det är nu ovisst vad som sker. Officiellt ska förhandlingar inledas mellan Slotts- och egendomsstyrelsen och Christianias förhandlingsgrupp, uppger Berlingske Tidende.

Tanken är att parterna ska uppnå samförstånd om huruvida fristadens invånare kan fortsätta livet i Christiania inom lagens ramar.

Christianias advokat, Knud Foldschack, har sagt att man kan komma att föra tvisten vidare till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Men det är inte säkert att något överklagande blir av.

Christianiterna tycks hur som helst stridsvilliga och genomförde under fredagen en demonstration i den danska huvudstaden.

– Vi blir här för alltid. Jag flyttar i varje fall inte, säger Claus Smed, pensionär, till Berlingske.

De danska myndigheterna har sedan flera år haft planer på att avhysa invånarna och bygga dyra bostäder för övre medelklassen i det centrala och vattennära området i Köpenhamn.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).