Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Christiania förlorade - staten äger den danska fristaden

- 18/02/2011, 12:47 -
1 av 4

JENS DIGE/AP/Scanpix

2 av 4

Jens Dige/Scanpix

3 av 4

JOHN MCCONNICO/AP/Scanpix

Rättvisan har sagt sitt - och gett staten rätt. Bilden är från en modevisning i Christiania.
4 av 4

Rättvisan har sagt sitt - och gett staten rätt. Bilden är från en modevisning i Christiania.

CARSTEN SNEJBJERG/Scanpix

Den danska fristaden Christiania - som i 30 år har varit ett tillhåll för hippies och haschflummare - förlorade ett avgörande slag i domstol. Staten har bruksrätt till området, inte invånarna.

KÖPENHAMN. Enligt ett utslag i Danmarks högsta domstol har christianiterna ingen rätt till området de bebott sedan 1971.

Det är staten som äger Christiania - och har därmed rätt att vräka ockupanterna.

Men det är nu ovisst vad som sker. Officiellt ska förhandlingar inledas mellan Slotts- och egendomsstyrelsen och Christianias förhandlingsgrupp, uppger Berlingske Tidende.

Tanken är att parterna ska uppnå samförstånd om huruvida fristadens invånare kan fortsätta livet i Christiania inom lagens ramar.

Christianias advokat, Knud Foldschack, har sagt att man kan komma att föra tvisten vidare till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Men det är inte säkert att något överklagande blir av.

Christianiterna tycks hur som helst stridsvilliga och genomförde under fredagen en demonstration i den danska huvudstaden.

– Vi blir här för alltid. Jag flyttar i varje fall inte, säger Claus Smed, pensionär, till Berlingske.

De danska myndigheterna har sedan flera år haft planer på att avhysa invånarna och bygga dyra bostäder för övre medelklassen i det centrala och vattennära området i Köpenhamn.