Måndag 19 Apr
Stockholm

Twitter stormar över av information från tumultet

Obeväpnade demonstranter har blivit beskjutna av militären.
Obeväpnade demonstranter har blivit beskjutna av militären. Foto: AlJazeera

Mikrobloggen Twitter svämmar över med information från revolutionen i Libyen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Revolutionerna i Tunisien och Egypten hade i mångt och mycket sin utgångspunkt från internet och sociala medier. De blodiga demonstrationerna i Libyen har inte den fördelen efter att Muammar Khadaffi stängt av all kontakt till den globala webben.

Men Twitter strömmar ändock över av inlägg från människor med god insyn i demonstrationerna och med människor som drabbats av den lybiska militärens övergrepp.

Google har dessutom skapat en säker lina dit folk kan ringa och få sina meddelanden översatta till twitterposter.

Informationen som strömmar genom framförallt hashtaggar som #Libya och #feb17 är av hög kvalitet även om det figurerar mängder med ännu overifierade uppgifter.

Bland annat uppges Khadaffi beordrat militären att anställa så många legosoldater från närliggande krigshärjade länder som möjligt.

ShababLibya, en bloggare med ytterst god insyn i vad som försiggår i tumultet hävdar att polisstationer står i brand. Dessutom försöker samma bloggare att instagera en stor hjälpaktion och uppmanar människor världen runt att donera blod och pengar till demonstranterna i Libyen.

Många av mikrobloggarna är upprörda över att världens samlade ledare inte uttryckt sin ilska mot regimen och dess brutala försök att stoppa demonstrationerna. Tystnaden beskylls på västerländska intressen i regionen och framförallt Libyens oljereserv som uppges vara drygt 44 miljarder fat.

Konspirationsteorierna är många och de föder varandra. Enligt många av twittrarna väljer Youtube att blocka många av de videoklipp som filmats på protesterna, där militär uppges skjuta mot obeväpnade demonstranter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela