Varning för oralsex - det kan ge dig cancer.
Varning för oralsex - det kan ge dig cancer. - Foto: Pixabay

Studie: Oralsex är viktigaste orsaken bakom strupcancer

Enligt amerikanska forskare är oralsex en större bov i dramat än tobak.


WASHINGTON. Oralsex har länge pekats ut som en orsak till strupcancer. Men nu går amerikanska forskare ett steg längre och hävdar att det i USA är en större strupcancerspridare än tobak.

Forskarna har funnit en 225-procentig ökning av oralcancerfall - så kallade HPV-infektioner - i USA mellan 1974 och 2007. Framför allt bland vita män.

– När man jämför människor som har en oral infektion med dem som inte har det är den enskilt viktigaste faktorn antalet partner som personen har genomfört oralsex på, säger forskaren Mara Gillison, vid Ohiouniversitetet, som forskat på cancer och HPV i 15 år.

– När antalet partner ökar då ökar också risken, säger hon enligt nyhetsbyrån AP vid en presskonferens med American Association for the Advancement of Science i Washington.

Tidigare studier tyder på att människor som har genomfört oralsex på sex eller fler partner under sin livstid ökar riskfaktorn för HPV-relaterad cancer i huvudet eller nacken med åtta gånger.

/
/
HPV
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.